Ook Berlusconi beschuldigd van mafia-banden

ROME, 21 MAART. Aan het begin van de laatste week van de Italiaanse verkiezingscampagne is de temperatuur tot een kookpunt gestegen na beschuldigingen dat mediamagnaat Silvio Berlusconi de steun heeft van de georganiseerde misdaad.

Als om de macht van de mafia te onderstrepen is zaterdag bovendien in een kerk bij Napels een priester doodgeschoten die zich fel heeft gekeerd tegen de camorra, de Napolitaanse versie van de mafia.

Van verschillende kanten is gesuggereerd dat de mafia achter Berlusconi staat. Een mafiabaas uit Calabria die is gaan samenwerken met de justitie, Piromalli, heeft openlijk gezegd dat hij Forza Italia steunt, de partij van Berlusconi. Minister van binnenlandse zaken Nicola Mancino heeft in een vrijdag gepubliceerd vraaggesprek hetzelfde gesuggereerd. De linkse burgemeester van Palermo, Leoluca Orlando, beweert dat onder een kabinet-Berlusconi de meeste gevangen mafiosi op vrije voeten zouden komen. Er zijn berichten uitgelekt dat tegen Marcello Dell'Utri, topmanager van Publitalia, het reclamebureau van Berlusconi, een justitieel onderzoek loopt omdat hij de mafia honderden miljoenen guldens zou hebben betaald in verband met de reclamewerving in Sicilië.

Dit alles is gebeurd aan de vooravond van een campagnestop van Berlusconi gisteren in Palermo. “Alle stemmen op Forza Italia behaald in Sicilië, Campania en Calabria en in heel het land zullen stemmen tegen de mafia zijn,” zei een duidelijke getergde Berlusconi op een grote verkiezingsbijeenkomst. In gesprekken na afloop zei hij nooit banden te hebben gehad met mafiosi. Met onderdrukte woede zei Berlusconi dat zijn linkse politieke tegenstanders in samenwerking met de justitie de mafia als wapen tegen hem gebruiken. Hij wees erop dat mafiosi zelden openbaar maken wie ze steunen en suggereerde dat Piromalli bewust over Forza Italia heeft gesproken.

De magistraat Tiziana Parenti, kandidaat voor Berlusconi en voormalig medewerker in de Milanese corruptie-onderzoek, suggereerde dat minister Mancino zijn beschuldigingen in opdracht deed en is gechanteerd. Tegen Mancino loopt een justitieel onderzoek in Rome naar corruptie met fondsen van de geheime dienst.

In Casal di Principe, een voorstad van Napels, is zaterdag de 36-jarige priester Giuseppe Diana doodgeschoten terwijl hij zich aan het voorbereiden was op de mis. Het slachtoffer had eerder vorige week de justitie informatie gegeven over de banden tussen camorra, politiek en economie in het stadje.

Het is de tweede moordaanslag op een priester in een half jaar. De moord op Diana wordt gezien als een intimidatiepoging en als een waarschuwing dat de camorra een enorme macht blijft houden, wie ook de verkiezingen van volgende week zondag en maandag wint.

    • Marc Leijendekker