Onzekerheid over rente beïnvloedt beurskoersen sterk

AMSTERDAM, 21 MAART. De Amsterdamse effectenbeurs ging vanochtend verder omlaag door de voortdurende onzekerheid over het renteverloop. De flauwe obligatiemarkt beïnvloedde ook de aandelenkoersen die een licht neergaande tendens vertoonden.

AMSTERDAM De obligatiekoersen moesten vanochtend opnieuw terrein prijsgeven. De ontwikkelingen sloten daarmee aan op de afgelopen week, toen de obligatiemarkt er ook al zwak bijlag. Door de verwachting dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, morgen zal besluiten de rentetarieven te verhogen, reageerden vooral institutionele beleggers terughoudend.

Een van de weinige lichtpunten was de stijging van de Amerikaanse dollar. Op de Amsterdamse wisselmarkt stond de koers vanochtend op 1,9105 gulden, een halve cent meer dan de slotkoers van 1,9060 gulden afgelopen vrijdag. De AEX-index zakte na ruim anderhalf uur handelen weg met een verlies van 1,34 punten op 416,90 punten. Vorige week vrijdag leverde het Damrak ook al 6,26 punten op deze index in.

De rentedragende leningen leverden gemiddeld negen dubbeltjes in. “Een onzekere markt die gevoelig is voor de verwachtingen over de rente”, aldus een handelaar. Sommige staatsleningen noteerden verliezen van acht tot negen dubbeltjes. Eind vorige week gingen de obligaties eveneens met ongeveer acht dubbeltjes omlaag. Volgens Amsterdamse handelaren werd Beursplein 5 negatief beïnvloed door de val van de obligatiekoersen in de Verenigde Staten afgelopen vrijdag: “Er is geen vertrouwen in deze markt. Dat heeft als gevolg dat institutionele beleggers aan de zijlijn staan.”

De aandelenhoek werd vanochtend meegezogen door de mineurstemming in de obligatiehoek. Wel waren de omzetten bijzonder laag. Uitzondering was Fokker dat in een dunne handel een winst boekte van 80 cent op 15,50 gulden.

De KLM, die eind deze week de inschrijving op de emissie zal sluiten, zag de koers met zes dubbeltjes zakken tot 47,20 gulden. Hoogovens moest op 60,10 gulden maar een dubbeltje verlies incasseren, ondanks een ongunstig rapport over de gang van zaken bij het concern.

Uitgever Wolters Kluwer ging tegen de markt in met een winst van zeven dubbeltjes op 113,70 gulden. Elsevier en VNU leverden respectievelijk 1,60 op 174 en 1,50 op 180 in.

Akzo noteerde een verlies van 1,80 gulden op 219,50. DSM leverde 1,10 in. Vandaag worden de cijfers van het Duitse chemieconcern Hoechst bekendgemaakt. Op de lokale markt verloor lease-maatschappij Athlon Groep 1,50 op 69,30.

TOKIO De beurs van Tokio was vandaag gesloten in verband met een nationale feestdag in Japan. Op de beurs in Hongkong kelderden de koersen vandaag. De Hang Seng-index daalde met 5,1 procent tot 8667 punten. Vooral de vrees voor een renteverhoging in de VS en voor Amerikaanse handelsmaatregelen tegen China zetten de handelaren aan tot verkopen.