Noord-Korea krijgt 'laatste kans' voor inspectie van IAEA

WENEN, 21 MAART. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft vanmiddag Noord-Korea een laatste kans gegeven zijn nucleaire installaties open te stellen voor ongehinderde controle. Pyongyang had eerder vandaag in een felle verklaring zijn dreigement van een jaar geleden herhaald om het Non-Proliferatie Verdrag (NPV), dat de verspreiding van kernwapens tegengaat, op te zeggen.

Noord-Korea reageerde hiermee op het Amerikaanse voornemen het land economisch te straffen wegens het tegenwerken van de internationale inspectie van zijn nucleaire installaties.

De besprekingen die de Verenigde Staten en Noord-Korea in Genève vandaag zouden voeren over het verlichten van de spanningen op het Koreaanse schiereiland en over onderlinge toenadering zijn als gevolg van de impasse geannuleerd. Op 25 februari was deze dialoog overeengekomen als onderdeel van een akkoord tussen beide landen: Noord-Korea zou inspectie van zijn nucleaire installaties toestaan en de VS zouden in ruil daarvoor de militaire oefening met Zuid-Korea annuleren, geen Patriot-raketten aan Seoul leveren en praten met Pyongyang over mogelijke diplomatieke erkenning.

Maar het inspectieteam van het IAEA keerde vorige week uit Pyongyang terug met de mededeling dat de Noordkoreaanse autoriteiten op tal van fronten hun medewerking hadden geweigerd. Het IAEA-team kon onmogelijk vaststellen of Noord-Korea wel of niet bezig is met het ontwikkelen van kernwapens. Een meerderheid van de 35 leden van de raad van bestuur van het IAEA stemde vandaag voor het geven van 'een laatste kans' aan Noord-Korea.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, zei gisteren dat Noord-Korea in gebreke is gebleven en dat Washington de kwestie in een resolutie zal voorleggen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De VS dringen aan op economische sancties tegen Pyongyang. China, dat als permanent lid van de raad vetorecht heeft, heeft aangekondigd een dergelijke resolutie af te wijzen.

Het Noordkoreaanse persbureau KCNA gaf vanmorgen een regeringsverklaring uit waarin de opstelling van de VS een “valse daad” wordt genoemd. “Noord-Korea heeft eerlijk aan al zijn verplichtingen voldaan”, aldus KCNA. Pyongyang dreigt als reactie op de Amerikaanse druk opnieuw zijn handtekening onder het NPV in te trekken. Op 12 maart 1993 dreigde Pyongyang daar ook al mee, maar de stap werd toen opgeschort in afwachting van een dialoog met de VS.

De Amerikaanse regering heeft gisteren ook aangekondigd het alsnog doorgaan van Team Spirit, de militaire oefening met Zuid-Korea, serieus te overwegen, evenals het stationeren van de Patriot-raketten in Zuid-Korea.