Netto resultaat Gamma onder druk

De winst van Gamma Holding in Helmond, een bedrijvengroep die zich bezighoudt met de fabricage van interieurstoffen, exotische stoffen en technisch textiel, is vorig jaar 15 procent lager uitgekomen dan in het voorgaande jaar. De winst daalde tot 55 miljoen gulden terwijl de omzet met 10 procent inzakte tot 1,39 miljard gulden.

Volgens de directie is 1993 een moeilijk jaar geweest voor de onderneming. De winst per aandeel zakte in van 9,67 gulden tot 8,21 gulden. Aan aandeelhouders is een contant dividend van 4 gulden voorgesteld tegen 4,30 gulden over 1992. Een prognose over het lopende jaar wil de directie nog niet geven. De eerste maanden tonen weliswaar een positief beeld voor interieurprodukten en technisch textiel, maar daar staat tegenover dat de markt voor exotische stoffen stagneert.

Gamma-dochter Vlisco zal daarom de produktie moeten aanpassen. De daling in deze sector is vrijwel geheel te wijten aan een algehele staking in het doorvoerland Togo, waar het economische leven gedurende een groot deel van 1993 vrijwel volledig werd lamgelegd. Met de reorganisatie bij een aantal wekmaatschappijen was vorig jaar 12 miljoen gelden gemoeid. Ook werd een bedrag van 5 miljoen aan voorzieningen toegevoegd. Beide bedragen werden ten laste van het bedrijfsresultaat geboekt.