Morrissey

Morrissey. Vauxhall and I (EMI 8 27797 2)

Het Engelse idool Morrissey toont op zijn nieuwe cd, met de titel Vauxhall and I, een nieuwe kant van zichzelf. Het kwelende orakel heeft hier zijn wijsheden verlegd van het algemene naar het persoonlijke. Op Vauxhall and I staan geen aforismen meer als We Hate it When Our Friends Become Successful, maar wel uitspraken die in ieder geval de indruk wekken over Morrissey zelf te gaan. Zo heet een song The More You Ignore Me, The Closer You Get en een ander Now My Heart Is Full. Dubbelzinnige, en daardoor omstreden teksten zoals op zijn vorige cd, Your Arsenal, in het nummer The National Front Disco over 'England for the English', zijn nu vermeden.

Morrissey is intiemer en ook muzikaal zachtaardiger. Zijn zang is lyrisch als altijd, hoog en verleidelijk met een neiging tot overslaan. De melodieën zijn minder uitgesproken en kabbelen rustig voort, de instrumentatie is subtiel opgebouwd uit akoestische gitaren en fluwelig klinkende elektrische gitaren. De glamrock van Your Arsenal, waar een 'twaingende' gitaar en hakkerige ritmes de begeleiding vormden, en die nog geproduceerd was door de inmiddels overleden Mick Ronson, is hier geheel verlaten voor de galm en romantiek van Morrissey in combinatie met producer Steve Lillywhite.

Deze Lillywhite heeft een briljant effect toegevoegd aan het slotnummer. Speedway opent met het starten van een motor, dat overgaat in een zinderend gitaarriff met Morrissey er bovenuit kwinkelerend. Toch wordt Morrissey nergens zoet. Hij behoudt ook zijn arrogantie. Zoals in The More You.. de zinsnede 'wether you care or do not/ I've made up your mind' laat horen. Vauxhall and I heeft eigenlijk maar een tekortkoming: hij duurt niet lang genoeg.

    • Hester Carvalho