Martens: Lubbers niet naar Europese Commissie

DEN HAAG, 21 MAART. Wilfried Martens, voormalig premier van België, zegt dat premier Lubbers weinig belangstelling heeft voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

“Ik geloof dat hij geen belangstelling heeft. Men moet hem smeken het te gaan doen als er geen andere goede kandidaat is”, zo zei Martens gisteravond in het KRO-programma Brandpunt.

Martens noemt het voorzitterschap van de Europese Commissie een “belangrijke en interessante functie”, maar liet in het midden of hij zélf kandidaat is voor de opvolging van de huidige voorzitter, de Fransman J. Delors. “Het is voorbarig om op die vraag in te gaan. Bovendien wordt een kandidaat door een regering naar voren geschoven”, zo liet hij vanochtend desgevraagd weten. Na een publikatie in het Britse dagblad The Guardian eerder deze maand geldt de Belgische premier J.L. Dehaene als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Hij zou de voorkeur genieten van Duitsland en Frankrijk. Zowel Lubbers als Dehaene weigeren elk commentaar. Tot nu toe heeft alleen de Britse regering officieel een kandidaat gesteld: L. Brittan die reeds lid is van de Europese Commissie.

Martens is momenteel voorzitter van de Europese christen-democraten (EVP) en tweede op de lijst van de Christelijke Volkspartij (CVP) voor de verkiezingen van het Europees Parlement in juni. Na de verloren parlementsverkiezingen op 24 november 1991 werd Martens door de top van zijn partij als premier aan de kant gezet. Hij leidde negen kabinetten en was twaalf jaar premier. Volgens de CVP-top was het tijd voor “nieuwe gezichten”. Zijn opvolger Dehaene zou een hoge functie in de Belgische politiek voor hem zoeken, maar dat lukte niet.

Martens leidt het secretariaat van de EVP in Brussel en bracht bezoeken aan Afrika, Oost-Europa en Chili. Vorig jaar hekelde hij openlijk de CVP-top die hem “politiek had uitgerangeerd”. Hij verweet zijn partij ondankbaarheid. De CVP zette hem daarop tweede op de lijst voor de Europese verkiezingen; achter lijsttrekker L. Tindemans, die voordien minister van buitenlandse zaken was onder Martens.