Hulpkonvooi bereikt Maglaj voor het eerst sinds oktober

SARAJEVO, 21 MAART. Voor het eerst sinds eind oktober vorig jaar heeft gisteren een VN-hulpkonvooi de moslim-enclave Maglaj in Centraal-Bosnië bereikt. Vandaag vertrekt een nieuw konvooi uit Zagreb met Maglaj als bestemming.

In Maglaj zijn naar schatting 19.000 moslims maandenlang door de Serviërs van de buitenwereld afgesloten geweest. Ze hebben zich in leven gehouden met vanuit de lucht afgeworpen voedsel. Tot gisteren verhinderden de Bosnische Serviërs - aanvankelijk de plaatselijke commandanten, later de politieke leiding in Pale - de hulpverlening over de weg.

Gisteren hadden de Serviërs hun militairen voor het grootste deel teruggetrokken van de weg die Maglaj met de buitenwereld verbindt en slaagde een VN-konvooi er voor het eerst sinds 25 oktober in de belegerde en door Servisch artilleriegeschut zwaar beschadigde stad te bereiken. Negen vrachtwagens voerden tachtig ton levensmiddelen, medicamenten en dekens aan. De stemming in de stad was euforisch. “Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest”, zei een huilende vrouw. De VN-vrachtwagens verlieten de stad met negen gewonden uit het ziekenhuis van Maglaj.

In Sarajevo is de normalisering van het openbare leven gisteren op demonstratieve wijze onderstreept met een voetbalwedstrijd tussen de plaatselijke ploeg en een ploeg van de VN-vredesmacht UNPROFOR. De wedstrijd, in het binnen het bereik van Servische schutters gelegen stadion van de stad, werd voorafgegaan door een militaire parade en bijgewoond door twintigduizend enthousiaste inwoners van Sarajevo. De opperbevelhebber van UNPROFOR in Bosnië, de Britse generaal Sir Michael Rose, zei met de voetbalwedstrijd te hebben willen aantonen dat “de normalisering een onomkeerbaar proces is” na twee jaar van oorlog. De ploeg van de VN-vredesmacht werd door Sarajevo FC - dat vroeger in de hoogste Joegoslavische divisie speelde - met 4-0 ingemaakt.

Voor de wedstrijd had de leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, schriftelijk beloofd dat zijn soldaten het stadion tijdens de wedstrijd niet zouden aanvallen. De frontlijn tussen de moslims en de Serviërs ligt slechts tweehonderd meter van het stadion.

In Vitez in Centraal-Bosnië werd zaterdag een Britse VN-soldaat gedood bij een ontploffing. Na een onderzoek werd vastgesteld dat hij waarschijnlijk op een landmijn is gestapt. Sarajevo zijn zaterdag een man en twee kinderen gewond bij een explosie. Hoewel aanvankelijk werd gemeld dat ze het slachtoffer waren geworden van een beschieting, bleek later dat de kinderen een onontplofte granaat of mijn hadden opgeraapt.

De leider van de Bosnische Serviërs, Karadzic, heeft zaterdag herhaald dat de internationale sancties tegen Joegoslavië (Servië en Montenegro) moeten worden opgeheven voordat het in Bosnië tot vrede zal komen. Naar aanleiding van het vrijdag in Washington ondertekende federatie-akkoord tussen de Kroaten en de moslims zei Karadzic: “We zijn bereid op elk moment een vredesakkoord te ondertekenen maar we verwachten dat de drie partijen gelijk worden behandeld, hetgeen inhoudt dat de sancties moeten worden opgeheven.”

De Kroatische president Tudjman voorspelde zaterdag dat een definitief vredesakkoord in Bosnië zal voorzien in een confederatie van de Bosnische Serviërs met Servië. Hij suggereerde dat de Kroaten zich tegen een een dergelijke oplossing niet zullen verzetten, zij het pas na territoriale concessies van de Serviërs.

Na de ondertekening van het federatie-akkoord zijn de Bosnische Kroaten en moslims begonnen met de uitwisseling van hun gevangenen. Zaterdag werden vijfhonderd gevangen moslims en 360 gevangen Kroaten vrijgelaten. Enkele honderden resterende gevangenen moeten de komende dagen op vrije voeten komen. (Reuter, AFP, AP)