Hoofdkwartier Rode Khmer door regering veroverd

PHNOM PENH, 21 MAART. Het Cambodjaanse regeringsleger heeft het hoofdkwartier van de guerrillabeweging Rode Khmer onder de voet gelopen, zo is gisteren in Phnom Penh bekendgemaakt. Na een maandenlange belegering konden soldaten van het koninklijke leger afgelopen zaterdag de basis van de Rode Khmer bij het noordwestelijke Pailin veroveren. Een groot aantal strijders van de Rode Khmer evenals veel inwoners van Pailin zijn op de vlucht geslagen. Thailand heeft gemeld dat naar schatting 15.000 mens de Thais-Cambodjaanse grens zijn overgestoken.

Pailin, driehonderd kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Phnom Penh, was het laatste bolwerk van de maoïstische Rode Khmer. Naar wordt aangenomen was Pailin ook de verblijfplaats van Pol Pot, die tussen 1975 en 1979 als Rode-Khmerleider hoofdverantwoordelijke was voor de dood van een miljoen Cambodjanen. De Rode Khmer boycotte vorig jaar de vrije verkiezingen in Cambodja. (AP, Reuter)