Het gemene angeltje achter de glimlach van Dröge

Het heeft bijna een jaar geduurd voordat G.J. Dröge weer een eigen televisieprogramma ging maken. Na drie seizoenen was hij, niet geheel ten onrechte, uitgekeken op de succesvolle Glamourland-formule en sindsdien dook hij alleen nog even op als de hofnar op de uitreiking van de Televizier-ring en in reclamespotjes voor de Ardennen, waarin tamelijk fantasieloos werd gevegeteerd op zijn inmiddels opgebouwde tv-roem. Dröge bedreigde zodoende het gevaar dat hij zelf onderdeel was geworden van het circuit waar hij altijd met de blik van de geamuseerde buitenstaander tegenaan had gekeken. Bezorgd kon men zich afvragen of er nog wel enig gif aanwezig was in het gemene angeltje achter zijn glimlach.

Maar zaterdag was hij er weer, met een nieuw veertiendaags programma onder de titel De wereld volgens G.B.J. Dröge. Als een echte Hiltermann, wiens tweede initiaal hij zich heeft toegeëigend, troont Dröge nu in een soort actualiteitenstudio waar hij zijn onderwerpen inleidt. De buitenstaander uit Glamourland speelt dat hij een autoriteit is, die bijvoorbeeld in zijn eerste reportage tips gaf voor het witwassen van zwart geld. “Ik heb 't niet, u heeft 't niet, maar naar het schijnt zijn er enkele mensen die 't wèl hebben”, luidden zijn inleidende woorden, waarmee de vilein-satirische toon weer afdoende was gezet. Dröge sprak zijn tekst verder buiten beeld bij een vaardige collage van archiefbeelden en een paar uitspraken van financieel publicist Paul van Engen. Grond kopen in Paraguay biedt vele mogelijkheden, aldus één van de adviezen, en in de quasi-montere toonzetting van Dröge heet dat dan: “Met een béétje louche notaris gaat het daar altijd heel plezierig.”

Het tweede nummer, over een modeshow, was weer een onvervalst stukje Glamourland, waarbij Dröge zich, als altijd, de meester van het malicieuze bijschrift toonde: “Toen Joop Braakhekke door het pakpapier kwam, wisten we al meteen dat het weer een onvergetelijke avond zou worden...” Vervolgens liet hij een in society-kringen bekend plastisch chirurg in de studio uitleggen wat er aan onze politici moet veranderen, waarna de laatste reportage een bezoek aan het aanstaande onderdak van het Nederlands elftal in Amerika bleek te behelzen. Een door de actrice Marjan Luif gespeelde weervrouw, waarvan de bedoeling nog niet erg duidelijk was, sloot de eerste aflevering af.

Zo breekt Dröge, zonder zijn eigen toon te verloochenen, door de beperkingen die zijn vorige formule hem oplegde. De kwaliteiten van vroeger zijn intact gebleven (de speelse, weldadig vindingrijke montage, het tempo van de grappen) en het risico van voorspelbaarheid is weggenomen. Als hij zelf maar ongrijpbaar blijft, kan hij nog lang mee. Zo bezien is het een angstig vooruitzicht dat hij vanavond wordt ondervraagd door Ischa Meijer: de mystificatie is hem zozeer op het lijf geschreven dat de onthulling van de echte G.J. Dröge daar alleen maar aan kan afdoen.

    • Henk van Gelder