HBO ijvert voor eigen 'buitenwettelijke' titel

ROTTERDAM, 21 MAART. Een aantal grote hogescholen, waaronder die van Amsterdam, Utrecht en Groningen, wil buiten het ministerie van onderwijs om een nieuwe titel in het hoger onderwijs invoeren.

De hogescholen willen de masters-titel 'in eigen beheer' gaan toekennen aan afgestudeerde HBO'ers die gedurende een jaar een extra opleiding volgen. Nu verzorgen een groot aantal hogescholen zo'n 'masters-opleiding' nog in samenwerking met Engelse universiteiten, maar die erkenning zou moeten worden vervangen door eigen 'validering'. Dan kunnen de hogescholen ook masters-titels verlenen aan opleidingen die geen equivalent hebben aan Britse universiteiten.

Vandaag vergaderen de hogescholen in Groningen over de vormgeving van dit plan. De Hanze-hogeschool/Hogeschool van Groningen wil binnenkort een nieuwe masters-opleiding starten die de titel ontleent aan zo'n Nederlandse erkenning. Er is overigens al een officiële titel voor HBO-studenten, sinds in augustus vorig jaar de nieuwe Wet hoger onderwijs van kracht werd: de titel 'bachelor'. Maar deze titel, vergelijkbaar met het oude Nederlandse kandidaatsdiploma aan de universiteiten, wordt nauwelijks gebruikt, en staat ook internationaal niet in hoog aanzien.

In het hoger onderwijs wordt de 'U-bochtconstructie' via Britse universiteiten als een nood-oplossing gezien, die vooral gekozen is omdat in Groot-Brittannië universiteiten het recht hebben zelfstandig opleidingen te erkennen en te belonen met een titel, los van de centrale overheid. De toekenning door een Britse universiteit is vervolgens wettelijk beschermd door de Britse wet. In feite willen de hogescholen in Nederland dezelfde mogelijkheid invoeren.

De hogescholen hebben echter de hoop opgegeven dat de Nederlandse overheid de masters-titel wettelijk zal erkennen en spreken van een “buitenwettelijke” titel. In een reactie op de plannen liet het ministerie van onderwijs vanmorgen weten nieuwe officiële verzoeken om erkenning af te wachten, maar de woordvoerder voegde er aan toe dat er absoluut geen plannen zijn voor een officiele Nederlandse Masterstitel. “Dat is niet aan de orde.” Een paar maanden geleden opperde staatssecretaris Cohen (hoger onderwijs) dat wat hem betreft zelfs de universitaire titel van doctorandus kan worden afgeschaft.

De HBO-raad, de vereniging van Hogescholen, staat tot nu toe officieel buiten het initiatief van de grote hogescholen, maar een woordvoerder zei vanmorgen dat de Raad “met belangstelling” de discussies af te wachten. Volgens de betrokken hogescholen zal de HBO-raad een belangrijke rol in het eigen 'valideringssysteem' moeten gaan spelen.

De Hogeschool voor Economische Studies in Rotterdam (HES) is buiten het intiatief gebleven, hoewel de school diverse masters-opleidingen verzorgt in samenwerking met de Universiteit van Portsmouth. Voorzitter J.W.L. Stubbe zei vanmorgen dat hij van een Masterstitel zonder officiële erkenning “geen civiel effect” verwacht. “Het duurt minstens een jaar of zes, zeven voordat het bedrijfsleven er achter kan komen dat aan zo'n eigen titel wel degelijk een goede opleiding is vooraf gegaan.”

    • Hendrik Spiering