Goldberg presenteert Oscar-show

LOS ANGELES, 21 MAART. De zwarte Amerikaanse actrice Whoopi Goldberg zal vanavond de show rond de uitreiking van de Academy Awards (Oscars) presenteren. Hiermee wordt afgeweken van de traditie dat de show wordt gepresenteerd door een blanke man. De presentatie was jarenlang in handen van de komiek Billy Crystal, die dit jaar bekend maakte ermee te zullen stoppen omdat hij de spanning niet langer aankan.

Whoopi Goldberg was geen eerste keus als opvolgster van Crystal. Ze was pas gekozen nadat alle blanke mannelijke tv- en filmsterren, die door de sponsors van de Academy Award show waren benaderd, voor de eer hadden bedankt. Goldberg, die regelmatig de draak steekt met politieke correctheid, heeft al bekend gemaakt zich niet aan haar voorgeschreven tekst te zullen houden.

Vorig jaar hebben de acteurs Richard Gere, Tim Robbins en Susan Sarandon - die waren gevraagd enkele individuele Oscars uit te reiken - van de gelegenheid gebruik gemaakt om politieke uitspraken te doen over mensenrechten in Tibet en Haïtaanse vluchtelingen met AIDS. Dit jaar zijn ze niet uitgenodigd. Volgens ABC, de tv-producent van de show, mag alleen Whoopi Goldberg improviseren. Oscar-winnaars krijgen 45 seconden voor hun bedankwoord.

Uit eerbetoon voor Steven Spielbergs Jurassic Park zal de Oscar voor de beste special effects worden uitgereikt door een enorme mechanische dinosaurus, die de envelop met de winnaar in zijn bek zal houden.