Ex-wielrenner Raas bedreigd en beroofd

's HEERENHOEK, 21 MAART. De voormalige beroepswielrenner en huidige wielerploegleider Jan Raas is zaterdagavond in zijn woning in het Zeeuwse dorp 's Heerenhoek door twee mannen overvallen. De echtgenote van Raas, zijn zoon en een huisvriend van de familie zijn voorafgaande aan de overval een half uur lang gegijzeld.

De twee gewapende overvallers dwongen de zestien-jarige zoon van Raas, die 's avonds zijn ouderlijk huis wilde binnengaan, de deur voor hen te openen. In het huis waren de vrouw van Raas en zijn jongste zoon van zeven aanwezig. Raas was op dat moment op weg naar huis, na de WordPerfect-ploeg in de wielerklassieker Milaan-San Remo te hebben geleid.

De overvallers besloten de komst van Raas af te wachten en zijn gezin tot die tijd in de slaapkamer te gijzelen. De jongste zoon van Raas lag op zijn slaapkamer en is niet opgemerkt door de overvallers. De overvallers doorzochten tijdens Raas' afwezigheid het huis op kostbaarheden.

Raas arriveerde aan half uur nadat de gijzeling begonnen was. In de hal van zijn huis drukte een van de overvallers hem een pistool tegen het hoofd. Vervolgens eiste de overvaller geld van Raas, die zijn portemonnee afgaf. Daarna pakte de tweede overvaller Raas van achter vast. Hij werd door de andere met het pistool een aantal keren op het hoofd geslagen. Raas liep een aantal blauwe plekken op en een wond.

Raas wist een moker te bemachtigen en sloeg daarmee in op de overvallers. Een van de overvallers vluchtte, de andere incasseerde een paar harde slagen met de moker voor hij er vandoor ging. De overvallers hebben twee horloges en een onbekend, maar volgens de politie niet groot, geldbedrag buit gemaakt. De politie is een onderzoek begonnen naar de overval. De daders zouden tussen de vijftien en twintig jaar oud zijn.

Jan Raas was tijdens zijn sportcarrière een van de beste Nederlandse wielrenners. Hij werd in 1979 wereldkampioen en won meerdere klassiekers, waaronder de Ronde van Vlaanderen en Milaan-San Remo.