Egyptische troepen doden zes moslims

KAIRO, 21 MAART. Egyptische veiligheidstroepen hebben vanmorgen vroeg zes moslim-extremisten doodgeschoten bij Balayza, een dorpje 345 kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Kairo. De zes zouden betrokken zijn geweest bij een aanval gistermiddag op Egyptische politieagenten in de stad Sidfa. Bij deze aanval kwamen vijf politieagenten om het leven. Gisteravond had de Egyptische politie ten zuiden van Sidfa al twee moslim-extremisten gedood die bij de aanslag betrokken zouden zijn geweest.

De aanval bij Sidfa had gisteren plaats om 7 uur 's avonds, Egyptische tijd. Volgens ooggetuigen opende een groep moslim-extremisten het vuur op een politie-auto. Bronnen in de Egyptische veiligheidstroepen houden het erop dat de moslim-extremisten een officiersmess in het dorpje beschoten. Bij de aanslag werden ten minste zes mensen gewond.

Dit jaar zijn er al meer dan 23 mensen om het leven gekomen bij aanslagen van moslim-extremisten. Sinds de extremisten twee jaar geleden een campagne begonnen om de Egyptische regering omver te werpen, zijn ten minste 330 mensen bij fundamentalistische gewelddaden gedood.

Twee leden van de fundamentalistische Jihad-beweging zijn donderdag in Alexandrië geëxecuteerd. Dat heeft de Egyptische regering gisteren in een verklaring bekendgemaakt. De twee, onder wie een luitenant van het Egyptische leger, zouden betrokken zijn geweest bij een komplot om president Hosni Mubarak te vermoorden. De twee hadden explosieven geplaatst op de Sidi Barrani-luchtbasis in de hoop deze te laten ontploffen tijdens een bezoek van Mubarak aan de basis. Een derde verdachte is nog voortvluchtig. De fundamentalische Jihad-beweging was in 1981 verantwoordelijk voor de moord op de Egyptische president Sadat. (AP, Reuter, AFP)