Een late revanche voor Pakistani op hockeyteam Oranje

LAHORE, 21 MAART. Vijftien wedstrijden hadden de Nederlandse en Pakistaanse hockeyers tegen elkaar gespeeld, sinds Oranje op 23 februari 1990 in Lahore wereldkampioen werd. De Pakistani wonnen er tien van de vijftien, maar nooit hadden ze het gevoel dat ze revanche genomen hadden voor die nederlaag (3-1), vier jaar en 25 dagen geleden.

Dat gevoel was er gisteren wel in het National Hockey Stadium na de zwaarbevochten zege met 2-1. Pakistan bleef door de overwinning ongeslagen in de strijd om de 16e Champions Trophy. Nederland leed de tweede nederlaag en is halverwege het toernooi al kansloos.

Opnieuw was de strafcorner geen dodelijk wapen. Floris-Jan Bovelander miste tegen Pakistan zes van de zeven keer. De laatste, drie minuten voor het einde, gleed vlekkeloos langs doelman Mansoor. “Vroeger sloeg Floppy de eerste of tweede corner raak”, blikte coach Oltmans terug. “In dit toernooi de zesde of zevende. Op zo'n moment is de wedstrijd meestal al gespeeld. Zoals tegen Pakistan.” Over het veldspel was Oltmans tevreden. “We speelden zeker in de eerste helft onze beste wedstrijd in dit toernooi, maar de doelpunten bleven helaas uit.”

Bovelander miste juist dat kleine beetje scherpte dat het verschil maakte tussen mis en raak, dacht hij. En de spelregelwijziging, die na de Olympische Spelen van Barcelona werd doorgevoerd, was ook niet in zijn voordeel. De FIH (wereldfederatie) besloot dat de bal buiten de cirkel moest worden gestopt.

Oltmans: “Wij spelen altijd aanvallend, zijn tegen elke ploeg gevaarlijk in de 23 meter, maar als de tegenstander in de gaten krijgt dat wij slechts één op de vijf strafcorners raak slaan, geeft deze er natuurlijk gemakkelijker eentje weg dan wanneer wij er een op de drie inrammen, wat het normale percentage is.”

“Wij hebben ons doel gemist”, stelde Oltmans resoluut. “Wij gingen voor een plaats in de finale. Die ligt buiten ons bereik. Dat is een tegenvaller. Maar ik kan en wil nu nog niet zeggen of dat gevolgen heeft voor de selectie. Er zijn een paar spelers in dit toernooi niet in vorm, dat is duidelijk.”

De coach doelde vooral op Van den Honert, Jazet en Smolenaars. “Desondanks zit er onmiskenbaar een stijgende lijn. We begonnen slecht tegen Spanje en lieten tegen Australië handenvol kansen liggen. Van Pakistan verliezen we omdat de strafcorner wederom niet loopt. Wat wij nodig hebben is een resultaat, een overwinning op een vooraanstaand land. Bij winst op Pakistan hadden we weer volop meegedaan, nu zijn we uitgeschakeld.”

Pakistan stond onder grote druk tegen Nederland. “Een virtueel fiasco”, noemde de Engelstalige Pakistaanse krant Dawn het spel van de hockeyers. Dawn had in de voorgaande dagen het sfeertje rond het duel aardig opgeklopt. De krant kreeg steun van de concurrenten The Muslim en Nation. De eer van het vaderland stond op het spel. Air Vice Marshall Farooq Umer, president van de Pakistaanse hockeybond, eiste strijd tot de laatste bloeddruppel en voorspelde een gemakkelijke overwinning van zijn ploeg. “Bovelander was geen schaduw van de speler uit 1990. Delissen was te traag voor het tophockey en Nederland bezat als ploeg, als collectief niet de wilskracht van vier jaar geleden.”

Het stadion was gisteren, een doordeweekse werkdag in Pakistan, met 23.000 mensen halfvol. Pakistan stelde zich defensief op en mikte op de counter. Dat resulteerde na een kwartier in de treffer van spits Ashraf, die een voorzet van Shahbaz jr. met de punt van de stick langs doelman Jansen gleed (1-0). Een kwartier na rust sloeg Mujahid de derde en laatste strafcorner van Pakistan via de stick van Brinkman over de liggende Jansen, 2-0. De spelers liepen na afloop een dubbele ereronde. Voor het vaderland.

Pakistan voert na drie van de vijf duels de ranglijst aan met olympisch kampioen Duitsland, dat nipt won van zowel Spanje (3-2) als Groot-Brittanië (1-0). Australië behoudt zijn kansen op een finaleplaats. Gisteren versloeg de ploeg Spanje met 5-4.