Douane vindt 2.500 kilo cocaïne in loods

ROTTERDAM, 21 MAART. De douanerecherche heeft zaterdagmorgen in een opslagloods bij Zeewolde 2.500 kilo cocaïne onderschept. Het is de op één na grootste cocaïnevondst in Nederland. In de loods en op huisadressen in Amsterdam en omgeving zijn in verband met deze zaak veertien arrestaties verricht. De straatwaarde van de partij wordt door de politie geschat op 170 miljoen gulden.

De partij cocaïne werd vorige week maandag in het westelijk havengebied van Amsterdam met de hulp van een snuffelhond gevonden in drie containers, afkomstig uit Venezuela. De containers bevatten volgens de ladingbrief aluminiumschroot, bestemd voor recycling. In het schroot zaten 3.000 blikken met cocaïne verstopt. Volgens een woordvoerder van douanerecherche betrof het een routine-controle: “Zendingen uit risicolanden als Venezuela of Colombia krijgen meestal extra aandacht.”

In overleg met het openbaar ministerie in Amsterdam besloot men de containers ongemoeid te laten tot ze werden afgehaald. Dat gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag, toen de containers met vrachtwagens naar een opslagloods in Zeewolde werden overgebracht. Douane en agenten van de politiekorpsen van Amsterdam en Lelystad deden vervolgens een inval in de loods, waar zes man bezig waren de partij uit te laden. Later op de ochtend volgden invallen op acht huisadressen in Amsterdam en omgeving.

Volgens de woordvoerder hebben alle arrestanten de Nederlandse nationaliteit en is een deel bekend bij de politie. “We vermoeden dat de partij bestemd was voor de Nederlandse markt. Het onderzoek moet nu uitwijzen hoe hoog de arrestanten in hun organisatie zaten.”

De grootste Nederlandse cocaïnevangst, 2.658 kilo, werd in maart 1990 in een loods bij IJmuiden aangetroffen in een zending vruchtensap. Vorig jaar onderschepte de douane in het totaal 2.350 kilo cocaïne.

De 2.500 kilo cocaïne is inmiddels vernietigd.