Dirigent Riccardo Chailly krijgt twee Edisons

AMSTERDAM, 21 MAART. Riccardo Chailly, chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, is winnaar geworden van twee Edisons, de onderscheidingen die de Nederlandse vereniging van platenproducenten uitreikt voor de beste klassieke cd-produkties van het afgelopen jaar.

De Turangalîla-symphonie van Messiaen door het Koninklijk Concertgebouworkest werd bekroond en de opname van La Cenerentola van Rossini met het operaorkest van Bologna, waar Chailly tot voor kort artistiek leider was.

Verder gingen Edisons naar twee opera's van Busoni, Arlecchino en Turandot o.l.v. Kent Nagano, naar een opname met violiste Anne-Sophie Mutter en het Chicago Symphony Orchestra o.l.v. James Levine van het Vioolconcert van Berg en 'Gesungene Zeit' van Rihm, naar de Madrigali Concertati door het ensemble Tragicomedia en een solorecital van pianist Dmitri Alexeev met muziek van Rachmaninov. Ook in de categorie bijzondere historische uitgaven werd Rachmaninov bekroond: tien cd's met opnamen van Rachmaninov als pianist, naast de Bayreuth-uitvoering uit 1951 van Wagners Parsifal door Knappertsbusch.

Violist Frank Peter Zimmermann en pianist Alexander Lonquich kregen een Edison voor een cd met Franse muziek en Nikolaus Harnoncourt voor zijn opname van de Missa Solemnis van Beethoven. Anne Sofie von Otter werd bekroond voor haar cd met liederen van Grieg. Bij de eigentijdse muziek na 1960 gingen Edisons naar Song Cycles van György Kurtág, uitgevoerd o.l.v. Peter Eötvös en naar De Tijd van Louis Andriessen o.l.v. Reinbert de Leeuw. Cellist Pieter Wispelwey en pianist Paul Komen kregen een 'Extra Edison' voor hun opname van Cellosonates van Brahms.

De jury bestond uit Clarijalke Barkhuis, Menno Feenstra, Sytze Smit, Hans Heg en Paul Luttikhuis.