DDR-econoom Günter Mittag overleden

BONN, 21 MAART. Na een slepende ziekte is Günter Mittag (67), vele jaren dé topeconoom in de DDR en achter staats-chef Erich Honecker en de minister voor staatsveiligheid, Erich Mielke, tot najaar '89 derde man in het Politbüro van de communistische SED, zaterdag in Berlijn overleden. Wegens zijn slechte gezondheid waren tegen hem aangespannen processen al beëindigd.

Mittag was de man die in de jaren zestig, nog onder Honeckers voorganger Walter Ulbricht, voor de DDR het mislukte “Nieuwe economische systeem” bedacht, dat mikte op modernisering van de industrie. Ondanks die mislukking kreeg hij daarna onder Honecker ruimte voor een nieuw grootscheeps experiment: de grote sectoren van het Oostduitse bedrijfsleven werden ondergebracht in zogenoemde “Kombinate”, die alle (“volkseigen”) fabrieken en bedrijven in één sector of bedrijfstak overspanden. Die opzet zou, zo had Mittag Honecker verzekerd, de DDR als industrienatie op hetzelfde niveau als Japan brengen.

Mittag was niet alleen de grote economische raadsman van Honecker, hij gold in West-Duitsland als een gematigde en tamelijk betrouwbare gesprekspartner. Na de ineenstorting van de DDR en de Duitse eenwording in 1990 bleek de regering in Bonn en het Westduitse bedrijfsleven pas goed hoezeer Honecker en Mittag de produktiecijfers en de economische toestand van de nagenoeg failliete DDR niet slechts voor de Oostduitse bevolking maar ook voor het buitenland hadden weten te flatteren.