CDA geweerd uit college Gorcum na affaire-Bosman

GORCUM, 21 MAART. Voor het eerst sinds jaren zal het CDA in Gorcum niet deelnemen aan het dagelijks bestuur van de gemeente. De partij is buiten het nieuwe college van B en W gehouden naar aanleiding van wat de affaire-Bosman is gaan heten.

C.M.A Bosman, CDA-wethouder van financiën, kwam vorig jaar in opspraak door publikaties in NRC Handelsblad, omdat hij aan het slot van een omvangrijke gemeentelijke grondtransactie met landbouwers een terrein op het tracé van de Betuwelijn had gekocht. Hier verrees later een dierenhotel dat wordt geleid door zijn vrouw.

September vorig jaar overleefde Bosman een motie van wantrouwen, ingediend door de lokale partij Stadsbelang. Dat gebeurde nadat een commissie onder leiding van burgemeester P. IJssels een onderzoek naar de affaire had ingesteld.

CDA-fractieleider M. van Gaalen noemt de afloop van de collegevorming “een grote klap”. “Voor het eerst sinds 20 jaar zal er geen christelijke stroming vertegenwoordigd zijn in het Gorcumse stadsbestuur”. De andere partijen hebben volgens Van Gaalen het CDA nog wel voorgesteld om een andere kandidaat dan Bosman naar voren te schuiven “maar wij hebben een dergelijke koningswissel niet willen uitvoeren, omdat het tegen de wens van de kiezers zou zijn. Wethouder Bosman heeft namelijk veel voorkeurstemmen gekregen”. Het nieuwe college, dat op 12 april aantreedt, bestaat uit PvdA, VVD en D66. De laatste partij, die in Gorcum één zetel won, neemt de plaats in van het CDA, dat er één verloor.

De coalitiebesprekingen stonden onder leiding van de PvdA, die weliswaar twee zetels verloor, maar met zeven zetels nog verreweg de grootste partij in Gorcum is. Met alle andere partijen werden gesprekken gevoerd, waarbij vooral de VVD liet weten niet langer met Bosman als wethouder in zee te willen. Ook PvdA en D66 hadden bedenkingen.

CDA-fractieleider Van Gaalen denkt dat het nieuwe college een kort leven beschoren is. “Ik geef ze hooguit anderhalf jaar.”