Bill Gates

Een stofzuiger zet je aan en hij zuigt stof. Wie zou een handleiding van honderden pagina's willen doorwerken om er achter te komen hoe je met een stofzuiger moet omgaan? Toch is dit precies de situatie waarin de modale computergebruiker zich bevindt. Deze misstand hebben we te danken aan Bill Gates, bedenker van het rampzalige computerbesturingssysteem MS-DOS en ik hou mijn hart vast nu uitgerekend Gates een systeem voor de elektronische snelweg gaat ontwikkelen (NRC Handelsblad, 12 maart).

Gates vergelijken met Gutenberg, zoals Nijenrode-president Kroes blijkens hetzelfde artikel heeft gedaan, is lachwekkend. Gates is eerder de 20ste eeuwse Chris Sholes: Toen in de vorige eeuw typistes zó snel konden typen dat de hamertjes van de typmachine in elkaar verward raakten, vond Sholes het qwerty-toetsenbord uit. Door de toetsen zo onlogisch mogelijk te rangschikken daalde de typ-snelheid. Ere wie ere toekomt: de gebruikersvriendelijke manier van werken met een computer die Apple zo populair heeft gemaakt dat Gates het concept kopieerde (Windows), werd ontwikkeld door Doug Engelbart van het Xerox-laboratorium in Palo Alto. Niet Gates, maar Engelbart is de Gutenberg van de 20ste eeuw.

    • Erik Paul van den Muijzenberg