Beurs Hong Kong keldert met 5 procent

AMSTERDAM, 21 MAART. De aandelenkoersen in Hong Kong zijn vanochtend met 5 procent gedaald tot het laagste niveau sinds oktober vorig jaar.

De Hang Seng-index van meest actieve aandelen eindigde op 8667 punten. In de laatste vijf handelsdagen is de index met 13 procent gedaald. Handelaren wezen de bijeenkomst morgen van de Amerikaanse Federal Reserve Board, het stelsel van centrale banken aan als voornaamste aanleiding voor de koersval.

De kans bestaat dat de 'Fed' de Amerikaanse rentetarieven verder opschroeft om mogelijke inflatie in de VS al in een vroeg stadium in te dammen. Het plafond voor het leidende Amerikaanse geldmarkttarief, de Federal Fund Rate, werd vorige maand opgeschroefd van 3 procent naar 3,25 procent.

Ook de vrees voor oplopende inflatie in China, Hong Kongs economische achterland, droeg bij aan de verkopen van aandelen. Bovendien circuleerden geruchten dat China zijn status van meestbegunstigde handelspartner in de VS dit jaar niet terug zal krijgen, gezien recente spanningen tussen de VS en China over mensenrechten.

Onder de grootste verkopers bevonden zich volgens handelaren met name Europese beleggingsfondsen. Ook lokale beleggers stapten uit de markt. Andere beurzen in Zuidoost-Azië waren eveneens fors lager. Singapore sloot vanochtend 3,2 procent lager. Zuid-Korea verloor 1 procent, en Thailand verloor ruim 4 procent. Ook Shanghai was 4,5 procent lager.

De staatsbank Bank of China zal vanaf 2 mei Hongkong-dollarbiljetten in omloop brengen. Dat is meer dan drie jaar voordat de Aziatische stadstaat overgaat van Britse in Chinese handen.

De Bank of China is van plan aanvankelijk zes miljard dollar (1,5 miljard gulden) in omloop te brengen. Dat heeft Xu Wenchuan, plaatsvervangend hoofd van Bank of China in Hongkong, gezegd. Dat bedrag komt overeen met 10 procent van de waarde van de biljetten die in omloop zijn.

Hongkong heeft geen centrale bank, die, zoals in andere landen, verantwoordelijk is voor de geldomloop. Wel is er een monetaire commissie die toeziet op de wisselkoers en de financiële markten. De particuliere banken Standard Chartered en Hongkong and Shanghai Banking Corp (HSBC) geven het geld uit.

Vooruitlopend op de Chinese soevereiniteit hebben de twee banken al biljetten uitgegeven zonder koloniale symbolen als het wapenschild. De munten dragen niet langer het hoofd van koningin Elizabeth, maar een afbeelding van de Bauhinia-bloem. Die bloem komt ook op de vlag van Hongkong na 1997.