Alliantie zet in op satelliet-telefonie

NEW YORK, 21 MAART. Twee van Amerika's rijkste high-tech ondernemers maken vandaag de oprichting bekend van een bedrijf dat een wereldomspannend satellietcomunicatiesysteem wil ontwikkelen. Het plan vergt 9 miljard dollar, zo melden Amerikaanse kranten.

Bill Gates, oprichter en bestuursvoorzitter van software-bedrijf Microsoft, en Craig McCaw, die van McCaw Cellular Communications Amerika's grootste onderneming in mobiele telefonie heeft gemaakt, hebben drie jaar gewerkt aan het project. De onderneming die ze ervoor hebben opgericht, Teledesic, zou vandaag haar plannen aanmelden bij de federale communicatiecommissie FCC en toestemming vragen voor uitvoering ervan.

Teledesic, gevestigd in Kirkland (Washington), wil 840 kleine satellieten in een baan om de aarde brengen die informatie-uitwisseling mogelijk moeten maken met zelfs de meest afgelegen plaatsen. Het netwerk leent zich voor vormen van telecommunicatie die uiteenlopen van gewone telefonie tot videovergaderingen. Het systeem zou in het jaar 2001 operationeel moeten zijn.

Uitvoering van het project is vooralsnog afhankelijk van het vermogen van de nieuwe onderneming om de benodigde miljarden te verwerven. McCaw, voorzitter van Teledesic, en Gates zijn niet van plan hun eigen vermogen rigoureus aan te spreken. Zij houden beiden 30 procent in Teledesic, dat vervolgens grote ondernemingen, waaronder telecommunicatiebedrijven, zal moeten overhalen te investeren. Ook dient Teledesic autoriteiten in de VS en andere landen toestemming voor zijn activiteiten te vragen.

Analisten noemen het project, ondanks de buitengewoon grote omvang, niet kansloos. Het telecommunicatie- en elektronicabedrijf Motorola stelde eerder sceptici in het ongelijk die twijfelden aan de haalbaarheid van een vergelijkbaar, kleinschaliger plan. Dit zogeheten Iridium-project behelst de bouw van een telefonienetwerk, gebaseerd op 66 satellieten, dat 3,3 miljard dollar kost. Motorola heeft daarvoor inmiddels 800 miljoen gulden kunnen aantrekken. (Reuter, AP, AFP)