Akkoord bij Olau, staking beëindigd

VLISSINGEN, 21 MAART. De staking aan boord van de Olau Hollandia in Vlissingen is gisteravond beëindigd, nadat de vakbonden met de Olau-directie dit weekeinde overeenstemming bereikten over een afvloeiingsplan. De directie van de rederij heeft voor het afvloeiingsplan 19 miljoen mark beschikbaar gesteld.

Ruim honderd werknemers van de rederij Olau Line hielden de veerboot Olau Holandia de afgelopen week bezet. De Olau Line wil de veerdienst tussen Vlissingen en Sheerness opheffen, waardoor de ongeveer 400, voornamelijk Duitse en Britse bemanningsleden van de twee Olau-schepen op straat komen te staan.

De Olau Line had al jaren een conflict met het personeel over een reorganisatie. De rederij wilde de schepen van de Duitse naar een 'goedkope' vlag overhevelen om zo het grootste deel van het varend personeel te kunnen ontslaan. In hun plaats wilde de rederij goedkopere arbeidskrachten aantrekken. De vakbonden weigerden hiermee akkoord te gaan.

Vorige week maakte de Olau Line bekend de veerdienst tussen Vlissingen en Sheerness op te doeken. De rederij probeert een oplossing te vinden voor de ongeveer 200 personeelsleden die in Vlissingen en Sheerness aan de wal werken. De rederij wil de rechten van de scheepvaartlijn verkopen, zodat het personeel in dienst zou kunnen treden van de opvolger van de Olau Line. Of dit mogelijk is, moet de volgende weken blijken.

De twee schepen van de Olau Line blijven tot half mei in bedrijf. Daarna worden ze waarschijnlijk verkocht of verhuurd aan de Britse rederij P&O. Deze zal de schepen inzetten op een ferry-route.