Ajax-NEC

NEC speelde in de halve finale van de KNVB-beker zonder schroom tegen Ajax. De spitsen Dekker, Lok en Hoekman stoorden vroegtijdig, wat al na twee minuten leidde tot een kopkans voor Lok. Van der Sar redde knap, maar was even later kansloos bij een inzet van Kooistra, 0-1. Ajax kreeg vervolgens halve kansen via Petersen en Overmars, maar doelman Brookhuis wierp zich met succes voor de bal. Tot twee keer toe legde NEC-middenvelder Cruden een Ajacied neer. Arbiter Luinge negeerde de roep om een penalty. Rijkaard kreeg een gele kaart en mag volgende week niet meespelen tegen Feyenoord.

Na rust maakte de tegenvallende Pedersen bij Ajax plaats voor de 17-jarige Nigeriaan Kanu. Pas toen de speaker meldde dat Feyenoord in het competiteduel tegen Willem II op achterstand stond, kreeg NEC het lastig. Reuser verving Seedorf. Blind scoorde 1-1 na een fraaie een-twee met Pettersson. De NEC-spelers Hoekman en Lok kregen geel. Van Vossen miste een halve kans, voordat Lok aan de andere kant voor 1-2 zorgde. Ajax deed vergeefse pogingen om tegen te scoren. Van Vossen zag een goal afgekeurd omdat Luinge nog niet had gefloten voor de vrije trap die aan het doelpunt vooraf ging. Vlak voor tijd kopte De Boer nog op de lat.

NEC is de achtste eerste divisieclub in de geschiedenis van het betaalde voetbal, die de bekerfinale heeft gehaald. Nog nooit heeft een 'tweedeklasser' de beker gewonnen.