Acht auto's voor Jos Lansink

Jos Lansink won gisteren in Parijs zijn achtste Volvo. De Nederlandse ruiter versloeg met het paard Libero zijn rivaal Michael Whitaker in de barrage van het op een na laatste toernooi om de wereldbeker. De Brit was van de zeven ruiters in de barrage verreweg de snelste, tot Lansink in de ring kwam. Hij legde het lastige parcours ruim een seconde sneller af dan Whitaker.

Voor Lansink was het zijn vierde zege van het seizoen. Rond de jaarwisseling was zijn paard Egano geblesseerd, waardoor de zilveren medaille-winnaar van Barcelona genoegen moest nemen met een bescheiden rol. Eerder was Lansink de sterkste in Oslo, Helsinki en Amsterdam. De ruiter uit Weerselo staat in het tussenklassement op de eerste plaats. Volgende maand is de finale in de Bossche Brabanthallen. Komend weekeinde rijdt Lansink met een ander paard in Zürich, waar een minder belangrijk evenement wordt georganiseerd.

Had Libero geen moeite met het zware parcours?

Het was niet ideaal voor hem. De obstakels waren hoog en breed. Hij is meer een paard met een goede wedstrijdmentaliteit. Die heeft hem er nu ook weer doorheen gesleept. Hij kan de druk heel goed aan.

Hoe oud is Libero. Denkt u hem nog te kunnen inzetten bij de Spelen van Atlanta?

Hij is nu dertien, maar kan als alles goed gaat nog wel een paar jaar mee. Ik heb hem nu acht jaar in mijn stal. Het is een succesformule. Een vertrouwenskwestie tussen man en paard. Of we naar Atlanta gaan weet ik niet. Ik heb een paar paarden achter de hand. Onder andere Libera, dat is een nazaat van Libero. Die is nu negen en toont heel veel kwaliteiten.

Hoe lang rijdt u nu op het hoogste niveau? Is er veel veranderd in de hippische sport sinds u aan de top staat?

De concurrentie is veel groter geworden. Vroeger had je een startlijst met 40 combinaties en kwamen er hooguit tien in aanmerking voor de overwinning. Nu misschien wel 30. In de breedte is het niveau een stuk vooruit gegaan.

Heeft u inmiddels geen behoefte aan een andere prijs dan een auto?

Nee hoor, het is een leuke bijkomstigheid. De auto is voor de eigenaar van de paarden en wordt waarschijnlijk weer verkocht.

    • Jaap Bloembergen