Zeeuws bedrijf zwaar gestraft voor milieufraude

MIDDELBURG, 19 MAART. Het tarwe- en maisverwerkende bedrijf Cerestar uit het Zeeuwse Sas van Gent is door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot een boete van drie miljoen gulden.

Het bedrijf maakte zich schuldig aan fraude met de de lozing van afvalwater in de jaren 1982 tot en met 1990. Cerestar loosde stelselmatig meer afvalwater dan het opgaf aan het waterschap. Er is voor een bedrag van ongeveer tien miljoen gulden aan reinigingsheffingen ontdoken. De boete is conform de eis van de officier van justitie. Vijf ex-medewerkers van Cerestar, onder wie de voormalige president-directeur, zijn veroordeeld tot dienstverlening, uiteenlopend van 60 tot 240 uur. Het waterschap De Drie Ambachten heeft Cerestar bovendien een naheffing opgelegd van dertien miljoen gulden. Het bedrijf heeft tegen deze heffing bezwaar aangetekend. De milieufraude bij Cerestar begon rond 1980. Medewerkers vervalsten onder meer analyses van de watermonsters. In een speciaal ingerichte kelder werden de monsters verdund met kraanwater, zodat de vervuiling binnen de toegestane normen bleef. Ook werd vervuild water in het oppervlaktewater geloosd.