'Zaak N-Korea in V-raad'

WENEN, 19 MAART. De Westerse landen gaan proberen de kwestie van de Noordkoreaanse tegenwerking van inspectie van zijn nucleaire installaties door het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te brengen. Volgens dilomaten in Wenen zijn zij van plan dat maandag te doen tijdens de bijeenkomst van de bestuursraad van het IAEA gewijd aan Noord-Korea. China zou echter nog steeds dwarsliggen.

Tijdens hun inspectiemissie van 3 tot 15 maart zijn deskundigen van het IAEA zodanig gehinderd dat zij niet in staat waren te verifiëren of al dan niet nucleair materiaal was verwijderd. Noord-Korea op zijn beurt noemde het IAEA gisteren “onredelijk”. Een woordvoerder zei dat de inspecteurs “onrechtvaardige eisen” hadden gesteld in “flagrante schending van het Weense akkoord van 15 februari”, toen Noord-Korea onder zware internationale druk met inspectie akkoord ging. Hij dreigde met “vastberaden maatregelen” als de bestuursraad van het IAEA zou besluiten tot “nieuwe druk” op Pyongyang. (Reuter)