Utrecht pakt drugskoeriers harder aan

UTRECHT, 19 MAART. Het winkelcentrum aan het Utrechtse Zwanenvechtplein draagt de sporen van de jeugd die zich verveelt. Abdoellah heeft de muren rijkelijk van zijn naam voorzien. Een grote zwartgeblakerde vlek bij een sigarenwinkel geeft aan dat er ook met vuur is geëxperimenteerd. Dagelijks hingen hier jongelui rond van 's morgens vroeg tot diep in de nacht, druk bezig met drugshandel.

“Het gebeurt midden op straat”, zegt een middenstander. “Dan staan er van die jonge gastjes met plastic zakjes te handelen. Dat zijn de loopjongens. De grote bazen gaan er niet bij staan. Die komen in mooie grote auto's aanrijden en dan zie je ze weer wat afdragen. Vaak hebben die gastjes onderling ruzie, want ze pikken natuurlijk elkaars klanten van elkaar af.”

Een paar weken geleden heeft de politie een 'veegactie' gehouden en een tiental jongeren meegenomen. “Enkele dagen misten we die gasten, maar dan stonden ze er weer. Ze trekken zich er niks van aan. Maar ik heb de indruk dat de politie ze de laatste tijd redelijk fanatiek wegstuurt”, aldus de middenstander. Zijn vrouw kan nog nauwelijks geloven dat het leed nu geleden is. “Ik zit expres aan de andere kant van de huiskamer, want ik kan het niet aanzien.”

De Zwanenvechtlaan is een van de negen plaatsen in Utrecht die sinds kort meer aandacht krijgt van politie en justitie. Vooral minderjarigen die in hard drugs handelen, kunnen voortaan een lik-op-stuk-beleid verwachten. Politie en justitie hebben een strakke aanpak afgesproken, in samenwerking met de Raad voor de Kinderbescherming en het Centrum Maliebaan voor verslavingszorg. Het is voor het eerst dat in Nederland zo'n geïntegreerde aanpak wordt gevolgd.

Het aantal jongeren dat wordt gebruikt als drugskoerier neemt toe. Vorig jaar arresteerde de Utrechtse politie negen minderjarige jongeren die betrapt waren op het bezit van en handel in heroïne en cocaïne. De jongste dealer was veertien jaar. Het jaar daarvoor had de politie nog slechts één jeugdige drugsrunner aangehouden. In de eerste maanden van dit jaar zijn al vier jongeren betrapt, onder wie een zestienjarige die zestig bolletjes op zak had.

Soms fungeren de kinderen slechts als voorraadbeheerder, maar vaak vervoeren ze het spul ook en handelen er in. Meestal gaat het om Marokkaanse kinderen. Volgens politiewoordvoerder J. Servaas zijn er vermoedens dat ook bij scholen wordt gehandeld, maar harde bewijzen ontbreken.

De strakkere aanpak houdt in dat minderjarigen die voor het eerst betrapt worden, niet meer na een aantekening naar huis gestuurd worden, maar dat meteen en snel strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld. De straffen kunnen variëren van een straatverbod tot plaatsing in een tehuis of pleeggezin via ondertoezichtstelling. “We gaan ze hard aanpakken en voorbeelden stellen om het uit te bannen”, zegt politiewoordvoerder Servaas.

Ook de volwassen dealer van wie bekend is dat hij kinderen gebruikt, zal op een hardere aanpak kunnen rekenen, aldus Servaas. Daartoe worden niet alleen coffeeshops, maar ook snackbars en gokhallen in de gaten gehouden. Volgens Servaas zijn er geen aanwijzingen dat de jeugdige drugsrunners zelf verslaafd zijn. Wel signaleert de politie een toename van verslaafde Marokkaanse meisjes in de tippelzone aan de Europalaan. In samenwerking met het Centrum Maliebaan voor verslavingszorg wordt daartegen opgetreden.

    • Bert Determeijer