Rusland stelt NAVO geen speciale eisen

MOSKOU, 19 MAART. Rusland wil geen speciale voorwaarden meer stellen voor toetreding tot het 'partnership for peace', het speciale samenwerkingsverband tussen Oosteuropese landen en de NAVO.

Dit heeft de Russische premier Viktor Tsjernomyrdin gisteren in Moskou verzekerd na een gesprek met de Amerikaanse minister van defensie, William Perry. “Ik geloof niet dat de samenwerking in het partnerschap een loslaten van onze posities inhoudt”, zo zei de premier volgens het persbureau Interfax. Perry uitte zich in dezelfde zin. Wanneer een desbetreffend akkoord wordt getekend, staat nog niet vast.

Eerder had de Russische minister van defensie, generaal Pavel Gratsjev, laten weten dat er speciale criteria voor Rusland moesten gelden gezien zijn grote gewicht als kernwapenstaat en permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Moskou eiste een bevoorrechte positie met onder andere medebeslissingsrecht. (AFP, AP)