Raad van State bekijkt spaarloon

DEN HAAG, 19 MAART. Het kabinet zal het initiatief-wetsvoorstel van Vermeend (PvdA) en Vreugdenhil (CDA) voor een spaarloonregeling laten beoordelen door de Raad van State alvorens een besluit te nemen.

De ministerraad reageert daarmee op de kritiek die minister De Vries (sociale zaken) op een onderdeel van deze wet heeft. Volgens De Vries levert de fiscus met de wet een ongewenste bijdrage aan het creëren van privé-pensioen en Vut-regelingen waarbij een mogelijkheid bestaat voor dubbele belastingaftrek. Bij de spaarloonregeling wordt bijvoorbeeld jaarlijks een belasting- en premievrij bedrag van maximaal 1.541 gulden als spaarloon op het brutoloon van de werknemers ingehouden. Na vier jaar kan het gespaarde bedrag worden opgenomen. In het zogeheten uitvoeringsbesluit van de wet is de mogelijkheid opgenomen dat de werkgever het belasting- en premievrij bedrag rechtstreeks voor de werknemers stort bij een verzekeringsmaatschappij.