Ploeg Festina aan start door toedoen rechtbank

MILAAN, 19 MAART. De rechtbank in Lausanne heeft gisteravond het startverbod van Festina opgeheven. Eerder op de dag had de Internationale Wielren Unie (UCI) de ploeg voor onbepaalde tijd uitgesloten van deelneming aan wielerkoersen, omdat eigenaar Miguel Rodriguez een aantal van zijn werknemers van vorig jaar, onder wie ex-ploegleider Jan Gisbers en Steven Rooks, niet heeft betaald.

De rechter oordeelde echter dat de UCI niet het recht heeft de renners te verbieden hun beroep uit te oefenen. Coureurs die geen enkele invloed hebben op het financiële geschil dat hun werkgever heeft met een aantal ex-werknemers. “Wij hebben niets van doen met de achterstallige betalingen”, zei renner Stephen Hodge. “Dit is een zaak tussen Rodriguez en mensen die inmiddels al lang geen deel meer uitmaken van Festina.”

Begin dit jaar werd Festina tijdens het UCI-congres in Koksijde al formeel geschorst. De schorsing werd ongedaan gemaakt om de ploegleiding de kans te geven een bevredigende oplossing te vinden. Volgens de Nederlandse voorzitter van de UCI, Hein Verbruggen, had dat startverbod niets van doen met achterstallige salarissen, maar met het feit dat Rodriguez heeft verzuimd een garantiebedrag te storten aan het eind van vorig jaar.

De in Andorra ingeschreven ploeg, geleid door Bruno Roussel, heeft onder anderen de Nederlanders Van Poppel en Koerts onder contract. (RTR/ANP)