Obligaties onderuit na rente-angst VS

AMSTERDAM, 18 MAART. Angst dat de Amerikaanse Federal Reserve Board, het stelsel van centrale banken, de rente in de Verenigde Staten opnieuw zal verhogen heeft de obligatiekoersen gisteren op de Europese beurzen onderuit doen gaan.

Directe oorzaak voor de koersval op de Europese kapitaalmarkt gisterenmiddag was een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Clinton en Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve Board, het stelsel van centrale banken in de VS. Volgende week dinsdag komt het beleidscomité van de Fed bijeen in een reguliere ontmoeting over het rentebeleid. Een woordvoerder maakte gisterenavond bekend dat deze ontmoeting geen onderwerp van gesprek tussen Clinton en Greenspan was geweest. Wel werd gesproken over “de interpretatie van de voorlopige gegevens over het eerste kwartaal van dit jaar over Amerikaanse economie.” In reactie daarop kon de aandelenhandel op de effectenbeurs van New York, die eerder deze week eveneens sterk onder druk lag, gisteren de rentevrees van zich afschudden. De Dow Jones-index sloot ruim dertig punten hoger op 3895,65 punten. Amerikaanse staatsobligaties wisten eerdere verliezen na het bericht echter niet meer goed te maken. De kapitaalmarktrente in de VS liep op naar 6,9 procent op de 30-jarige staatslening.

Al eerder deze week zakten in Duitsland de obligatiekoersen, als gevolg van teleurstelling over het uitblijven gisteren van een renteverlaging door de Bundesbank. Handelaren hadden gehoopt op een verlaging van het Lombard-tarief, dat geldt als het plafond voor de geldmarktrente. Ook nam de vrees toe dat de groei van de geldhoeveelheid in Duitsland in februari onvermiderd hoog zal zijn. Volgende week komt de Bundesbank, die een groei van 4 tot 6 procent nastreeft als indicator voor een lagere Duitse inflatie, met de gegevens over februari. Drie weken geleden veroorzaakte het bericht over een ongekend hoge geldgroei in januari (21,4 procent) een massale verkoopgolf van vooral Duitse obligaties, en ontketende een wereldwijde koersval van staatsleningen. Het bericht kwam toen in de week nadat de Amerikaanse 'Fed' de rente verder liet oplopen om inflatie in de VS in een vroeg stadium tegen te gaan.

De obligatiemarkten toonden zich gisteren beducht voor soortgelijke plannen van Fed-voorzitter Greenspan. Maar volgens handelaren was de stemming op de obligatiemarkten zo nerveus, dat elk bericht werd aangegrepen om te verkopen.

In navolging van de zware klappen die Duitse gisteren obligaties opliepen, noteerden ook Nederlandse staatsleningen fors lager. Het rendement op de tienjarige staatslening - de internationale maatstaf voor de kapitaalmarktrente - was donderdag al tien basispunten (honderden van procenten) hoger op 6,21 procent en de Duitse rente voor het eerst sinds lange tijd oversteeg. Gisteren moest de tienjarige lening nog verder terug, en rendeerde 6,36 procent. Dat is even hoog als tijdens de turbulentie op de obligatiemarkten van begin deze maand. De dertigjarige staatslening verloor zo fors dat het rendement op 6,94 procent uitkwam. Ook obligaties in het vernigd Koninkrijk, België, Zweden, Zwitserland en Spanje liepen schade op.

In het kielzog van de val van de obligatiemarkten sloten ook de Europese aandelenbeurzen fors lager. De Amsterdamse AEX-index gaf anderhalf procent prijs op 418 punten, Duitse aandelen daalden bijna een procent, Londen gaf 1,3 procent prijs en Parijs 1,2 procent. De dollar profiteerde van de geruchten over een nieuwe renteverhoging en sloot gisteren 2 cent hoger op 1,9060.