Kopstukken politie Z-Afrika geschorst

PAG.5 GEWELD NIET ZOMAAR

PRETORIA, 19 MAART. President De Klerk heeft gisteren drie generaals van de Zuidafrikaanse politie op non-actief gesteld, nadat de onafhankelijke Goldstone-commissie bewijzen had gevonden van hun betrokkenheid bij het organiseren van politiek geweld in Zuid-Afrika. De generaals zouden onder andere wapens hebben geleverd aan de Zoeloe-partij Inkatha, die zijn gebruikt in de zwarte woongebieden. Dertien politiemannen van lagere rang zijn eveneens met speciaal verlof gestuurd.

De commissie onder leiding van rechter Goldstone, die in haar rapport spreekt van een “verschrikkelijk netwerk van criminele activiteiten”, heeft hiermee voor het eerst bewijzen gevonden van het bestaan van een 'Derde Macht' binnen de Zuidafrikaanse politie. Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft altijd gezegd dat een geheimzinnige macht binnen het staatsapparaat het geweld tussen zwarten aanstookt. “De informatie wijst op het bestaan van een sinister komplot om het land te destabiliseren en de overgang naar democratie te ondermijnen”, zei het ANC in een verklaring. De grootste zwarte partij sprak van “een schandaal van de eerste orde”.

Het spoor dat Goldstones rechercheurs hebben gevonden, reikt tot de hoogste rangen van het politiekorps. De geschorste generaals zijn luitenant-generaal Basie Smit, de tweede man van de Zuidafrikaanse politie, generaal-majoor Krappies Engelbrecht, hoofd van de contra-spionagedienst, en luitenant-generaal Johan le Roux, hoofd van de inlichtingendienst.

De generaals hebben tegenover de commissie alle beschuldigingen tegengesproken.

Volgens president De Klerk, die op een persconferentie sprak van “een zeer ernstige zaak”, zijn de aanwijzingen van de commissie niet voldoende om de politie-ambtenaren te arresteren en te vervolgen. De Klerk wil dat een hooggekwalificeerde groep van internationale politie-onderzoekers het onderzoek voortzet. Dit team moet nauw samenwerken met een officier van justitie, die tot vervolging kan besluiten.

“Als de feiten blijken te kloppen, is het schokkend”, zei president De Klerk. Hij zal de Uitvoerende Overgangsraad van blanke en zwarte partijen voorstellen het vervolg-onderzoek zo snel mogelijk te organiseren, “want anders blijft deze zaak als een donkere wolk boven het verkiezingsproces hangen”.