Iraans vliegtuig neergestort in enclave Karabach

MOSKOU, 19 MAART. Een Iraans vliegtuig is donderdagavond neergestort in Nagorny-Karabach, de omstreden door Armeniërs bewoonde enclave in Azerbajdzjan. Alle 32 inzittenden zijn daarbij om het leven gekomen, aldus een Russische officiële mededeling.

Azerbajdzjan heeft de Armeniërs van Nagorny-Karabach ervan beschuldigd het vliegtuig, een Hercules C-130, te hebben neergehaald. Het Azerbajdzjaanse ministerie van veiligheid deelde mee een gesprek te hebben opgenomen van Armeense militairen die elkaar gelukwensten met het neerhalen van het toestel, dat zij voor een Azerbajdzjaans vliegtuig aanzagen. Militaire experts die door het Russische persbureau ITAR-TASS werden aangehaald, achtten het mogelijk dat het vliegtuig, dat wegens een technische storing uit zijn koers was geraakt en zeer laag vloog, met een Stinger-raket is neergehaald.

Iran, een belangrijke mogendheid in het gebied, heeft nog niet op de gebeurtenissen gereageerd. Teheran spant zich al geruime tijd in het conflict tussen Azerbajdzjan en Armenië over Nagorny Karabach op te lossen. (Reuter, AP, AFP)