ING schoot 130 mln in bij ex-DAF

PAG.19 VRAAGGESPREK

ROTTERDAM, 19 MAART. De beleggingstak van Internationale Nederlanden Groep (ING) heeft vorig jaar 130 miljoen gulden verloren aan het debâcle van DAF, omdat topman A. Jacobs de schijn van belangenvermenging binnen ING wilde voorkomen.

Dit zegt Jacobs vandaag in een vraaggesprek met deze krant over de scheiding van vertrouwelijke informatie binnen het concern, dat bankdiensten, verzekeringen en beleggingen verzorgt. “Ik heb veel liever dat ik 130 miljoen gulden verlies - hoezeer ik daar ook wakker van lig - dan dat ik later de suggestie krijg dat er kennelijk misbruik van de informatie van de bank is gemaakt. Dat maak je nooit meer goed.”

Jacobs wist van de problemen bij het oude DAF. ING was zowel aandeelhouder als een van de kredietverleners van de truckfabrikant. Om de schijn van belangenvermenging met andere ING-activiteiten (beleggingen, verzekeringen) tegen te gaan, verbood hij vorig jaar de beleggers van ING zonder nadere toelichting het DAF-belang te verkopen.

Direct onder het topmanagement wordt het doorlekken van vertrouwelijke informatie tussen verschillende afdelingen tegengegaan door strikte gedragsregels, de zogenoemde 'Chinese Walls'. “Natuurlijk hebben we binnen de raad van bestuur geen Chinese Walls. Dat zou tot onaanvaardbare risico's kunnen leiden. Maar er is een verschil tussen weten en er naar handelen”, zegt Jacobs.