Hoogovens in en uit

Banken hebben zich de afgelopen tijd in beleggingsanalyses nogal optimistisch uitgelaten over de kansen voor winstherstel bij Hoogovens.

Onder de banken bevond zich ook ABN Amro, samen met Rabo Hoogovens' huisbankiers. ABN's Londense effectenhuis Hoare Govett voorspelde in november, kort voor de - mede door ABN verzorgde - aandelenemissie van Hoogovens, een mogelijke winst van liefst 525 miljoen gulden voor het staal- en aluminiumconcern in 1995. De bijbehorende aandelenkoers zou dan wel 90 tot 100 gulden kunnen bedragen. Voor de goede orde: de koers van Hoogovens daalde gisteren tot rond de 61 gulden. Hoogovens blijkt vier weken na de emissie een kwart miljard gulden aan de huisbankiers te hebben terugbetaald. Een bedrag dat vorig jaar was opgenomen ter leniging van een nijpend liquiditeitsgebrek. Dus terwijl er risicodragend geld van beleggers in de kas van Hoogovens stroomde, vloeide er vrijwel op hetzelfde moment geld van Hoogovens terug naar de banken. De één stapt er in, de ander er uit. (BG)