GEKRUIDE BLEEKSELDERIJ

bijgerecht voor 2 personen:

400 gram bleekselderij (zonder blad)

1/2 eetlepel olijfolie

1/2 teentje knoflook, fijngehakt

1 eetlepel fijngehakte peterselie

2 ansjovisfilets (onder olie)

1 deciliter room

1 eetlepel Parmezaanse kaas

versgemalen zwarte peper

1 1/2 eetlepel crème fraîche.

Snijd de stengels bleekselderij schuin in pinklange stukken en kook ze bijtgaar in kokend en lichtgezouten water. Doe olie, knoflook, peterselie en uitgelekte ansjovisfilets in een vlamvast schaaltje (waarin de groente straks ook kan worden geserveerd) en smoor het mengsel al roerend op halfhoog vuur tot de knoflook geurig wordt en de ansjovis uiteen is gevallen. Giet de bleekselderij af en schep de groente door het ansjovismengsel in het schaaltje. Voeg room, Parmezaanse kaas en versgemalen peper naar smaak toe en schud de groente regelmatig zachtjes heen en weer in het schaaltje op laag vuur, tot de room voor de helft is ingekookt. Roer tot slot de crème fraiche door de bleekselderij en blijf roeren tot de dikke room versmolten is met de ingekookte room. Direct serveren. Kalfsvlees, kip, tam konijn of varkensrollade, ze hebben alle goed gezelschap aan deze gekruide bleekselderij in romige saus.

    • Florine Boucher