GE Capital: 4,1 mrd voor Kemper

GE Capital, de financiële dochteronderneming van het Amerikaanse concern General Electric, heeft een bod gedaan van 2,2 miljard dollar (4,1 miljard gulden) op Kemper Corporation, een in Chicago gevestigde beheersinstituut dat behalve in vermogensbeheer, ook actief is in verzekeringen en makelaardij.

De directie van Kemper heeft het bod weliswaar afgewezen, maar analisten menen dat GE een gouden greep heeft gedaan en dat Kemper voor het GE-bod zal zwichten. Op de New Yorkse effectenbeurs schoten de aandelen Kemper met 50 procent omhoog tot even boven 20 dollar, waarmee de markt Kemper waardeert op 2,5 miljard dollar. Dit wijst er op dat beleggers verwachten dat GE Capital het bod nog zal verhogen. Kemper heeft een periode van herstructurering achter de rug waarin onrendabele activiteiten werden afgestoten. Dochter Invest Financial en GE Capital's dochter GNA Corp. zijn concurrenten op de markt van beleggingsprodukten voor banken. Samen tellen zij ruim 100 banken onder hun cliënten.

Kemper behoort met 70 miljard dollar aan beheerd vermogen, waaronder 44,4 miljard dollar in eigen beleggingsfondsen, tot de grotere beheersmaatschappijen in de VS. Samengevoegd met de beheersactiviteiten van zowel GE als GE Capital (die 75 miljard dollar aan beheerd vermogen omvatten), zal de nieuw te vormen combinatie beschikken over ongeveer 145 miljard dollar (ruim 275 miljard gulden) aan beheerd vermogen en tot een van de grootste instellingen op dat gebied in de VS gaan behoren.