Foto

Stadsstillevens & Streetstills, 17 bladen, 1 origineel. Uitgeverij Voetnoot, Entrepotdok 60A, 1018 AD Amsterdam, tel. 6246129, ƒ 425,- excl. verzendkosten.

Straatbeeld in de 9-de Linie en Maly Prospekt, St Petersbrug (GOS), gemaakt door de Amsterdamse fotograaf Siebe Swart. In 1991 en 1992 zwierf hij door de straten van New York, Berlijn, St. Petersburg en Amsterdam, op zoek naar, ja naar wat eigenlijk? “Details uit het straatbeeld die de stadsbewoner dagelijks tegenkomt maar die hij niet altijd bewust waarneemt,” heet het in de tekst die verscheen bij de prijzige, in kleine oplage geproduceerde cassette 'Stadsstillevens & Streetstills' waarin 18 foto's en één originele platinadruk zijn opgenomen. Voor Swart roepen die karakteristieke maar ongeziene beelden associaties op met “stills uit een imaginaire film”.

Swart maakte zijn foto's met een ouderwetse Speedgraphic, de 4 bij 5 inch-platencamera die beroemd werd door de Amerikaanse politie- en straatfotograaf Weegee, en drukte ze in contact (dat wil zeggen op negatiefformaat) af op platina-palladium papier. De foto's in de cassette zijn gedrukt volgens het waterloos offset-procédé dat recht doet aan het bijzondere karakter van de originelen.

Swart heeft zich gespecialiseerd in dergelijke 'ouderwetse' technieken. Onder fotografen geniet hij bekendheid als drukker van andermans fotowerk.