Finaleplaats nog steeds doel Oltmans in Lahore

LAHORE, 19 MAART. Tien strafcorners, zes opgelegde kansen en met 3-2 verliezen van Australië, wat is er in Lahore mis met het Nederlands hockey-elftal? “We maken te veel persoonlijke fouten”, vindt coach Roelant Oltmans. “We missen een killer in de cirkel”, zegt aanvoerder Marc Delissen.

De twee vonden elkaar in het gebrek aan fortuin. “Dat moeten we afdwingen”, oordeelden Oltmans en Delissen in koor. “Maar in dit toernooi lukt dat nog niet. De instelling van de ploeg is goed.” Oltmans ging zelfs een stapje verder. “Ik moet de ploeg een compliment maken voor de strijdlust. In de tweede helft hebben de jongens er alles aan gedaan om de achterstand weg te werken.”

Nederland kwam naar Pakistan om na twaalf jaar eindelijk de Champions Trophy weer eens te veroveren. “De finale”, zegt Oltmans, “is ons doel.” Hij benadrukte het woordje is en weigerde gisteren hardop de verleden tijd te hanteren. “We kunnen nog steeds zeven punten halen. Daarvoor moeten we de resterende drie wedstrijden winnen.” Hij probeerde enige overtuigingskracht in zijn woorden te leggen, maar dat ging hem allesbehalve gemakkelijk af. Daarvoor was het verlies te hard aangekomen. Morgen wacht de zware confrontatie met het ongeslagen thuisland Pakistan.

“Deze nederlaag”, aldus Delissen na het duel tegen Australië, “was even onnodig als het gelijke spel tegen Spanje. Dat maakt de zaak zo frustrerend. Na het duel tegen Spanje was ik ontzettend kwaad. Gelijk spelen tegen Spanje mag gewoon niet. Dit verlies was een kwestie van domme pech.” “En van persoonlijke fouten”, vulde Oltmans treurig aan.

De coach was woedend over de 1-3 in de 35ste minuut. Tien seconden voor het rustsignaal stopte doelman Jansen een bal op de doellijn. “Los”, riep Bovelander en Jansen wachtte totdat de libero de bal uit de cirkel zou pushen. Voordat Bovelander zijn stick in de aanslag had, sprong er een Australiër tussen en tikte het balletje door naar Sproule, die een leeg doel vond, 1-3. “Dat was de dodelijke klap”, brieste Oltmans. “Ik stond werkelijk paf. Hoe kan zoiets met zulke ervaren spelers gebeuren. Dat gebeurt bij de pupillen niet eens.”

De coach had voor de wedstrijd tegen Australië zijn tegen Spanje falende verdediging op drie plaaten gewijzigd. In het doel nam Jansen met de kunststof-beenbeschermers de plek in van Looije met de conservatieve leren beenbeschermers. Voorstopper Jazet had plaats gemaakt voor Delmee, die zijn derde interland speelde en Van Hout nam op het middenveld de positie in van Poortenaar die Smolenaars als vleugelverdediger uit de basis verdreef. De veranderingen brachten vaart en tempo in het elftal. Door de nederlaag kwam de verbetering in het spel van de defensie niet in de stand tot uitdrukking.