Dertien jaar platen maken vanuit een Fries schuurtje

Het onafhankelijke platenlabel Top Hole van Jos Hayer bestaat dertien jaar. Dat wordt vanavond in Groningen gevierd met een festival.

Top Hole 13 Jaar, 19 maart Oosterpoort, Groningen.

“Waarom ik het dertienjarig bestaan van mijn platenlabel vier? Ach, twaalf en een half leek me zo afgezaagd. Top Hole is altijd een eigenwijs label geweest. Een buitenbeentje in de gevestigde platenwereld. Ik breng uit wat ik uit wil brengen. Commerciële overwegingen spelen daarbij geen grote rol. Mijn drijfveer is dat ik de grenzen van de muziek wil verkennen. Met dansmuziek heb ik geen affiniteit, maar dat wil niet zeggen dat het bij Top Hole alleen draait om lang haar en gitaren. Nu er in Engeland sprake is van een 'new wave of new wave', zit ik met bands als Deinum en Moonlizards weer helemaal op het goede spoor.”

Jos Hayer runt zijn onafhankelijke platenlabel Top Hole vanuit het schuurtje achter zijn huis in het Friese Langezwaag. Hij bracht onder meer platen en cd's uit van The Visitor, De Boegies, It Dockumer Lokaeltsje, Weekend At Waikiki en de Raggende Manne. Onder het motto 'Dertien Jaar Stronteigenwijs' organiseert de Oosterpoort in Groningen een festival met Top Hole-groepen als de Amerikaans/Nederlandse Spacerepeats, de presentatie van een nieuw album van Weekend At Waikiki en een 'Decibel Dubbelslag Toernooi' waarbij Deinum, Moonlizards, Dandruff en Doppelgangers het tegen elkaar zullen opnemen.

“Bij die dubbelslag gaan er telkens twee bands tegelijk het podium op. Om te beginnen spelen ze elk een cover van elkaars nummers. Daarna moeten ze tegelijkertijd spelen, tegen elkaar op. Om het hardst, of om het snelst, of om te kijken wie de meest ingewikkelde maatsoort kan spelen. Het lijkt me interessant om te zien of dat vol te houden is. Ik heb geen idee of het leuk wordt, maar het is in ieder geval nog nooit eerder gedaan.

“Ik geloof niet dat een groep uit de provincie minder kansen krijgt dan bands uit de Randstad. Kijk maar naar Magic Fish, die komen uit Dinxperlo en hun muziek klinkt hier niet beter of slechter dan in Amsterdam. Top Hole ontleent zijn bestaansrecht aan het feit dat ik dik tevreden ben met een verkochte oplage van vijfduizend cd's. Bij een grote platenmaatschappij zouden ze met zo'n aantal lang niet uit de kosten komen. Ik ben een echte Groninger, in die zin dat het aan mij wel is toevertrouwd om op de centjes te letten. Dat klinkt misschien bekrompen, maar daarom bestaat Top Hole nog steeds, terwijl andere independents het veel minder lang hebben volgehouden. In een klein land als Nederland getuigt het van realiteitszin om te beseffen dat je met eigenwijze muziek nooit een miljoenenverkoop zult halen. Dat bevalt mij prima. Geef mij maar liever iets aparts, dan het zoveelste hitparadegroepje.”

    • Jan Vollaard