Burgemeester Orlando nodigt ook fans zonder kaarten uit

ROTTERDAM, 19 MAART. De Amerikaanse federale politie FBI heeft bij de Nederlandse autoriteiten opnieuw aangedrongen op een lijst met namen van voetbalsupporters die een strafblad hebben. Dat gebeurde in Straatsburg tijdens een bijeenkomst tussen veiligheidsambtenaren van de deelnemende landen aan het wereldkampioenschap, de FBI en het WK-organisatiecomité.

Nederland, maar ook de andere Europese landen, blijft zich echter uiterst terughoudend opstellen, omdat de wet het niet toestaat dergelijke informatie door te spelen. De Nederlandse afvaardiging in Straatsburg heeft de FBI dan ook te verstaan gegeven dat slechts op regeringsniveau mogelijke afspraken kunnen worden gemaakt. De verwachting is dan ook dat de Amerikaanse minister van justitie op korte termijn zijn Nederlandse ambtgenoot Hirsch Ballin officieel om medewerking zal verzoeken.

De Nederlandse supporters die naar het WK gaan zullen in het vliegtuig op weg naar de Verenigde Staten een videofilm te zien krijgen waarin wordt aangegeven aan welke regels zij zich tijdens hun verblijf in de Verenigde Staten moeten houden. De film duurt acht minuten en wordt gratis beschikbaar gesteld aan alle luchtvaartmaatschappijen die supporters naar Amerika vervoeren.

De burgemeester van Orlando, één van de steden waar Oranje zal spelen, Glenda Hood, zei gisteren op Schiphol geen slapeloze nachten te hebben van de komst van het Nederlandse legioen. “Jaarlijks komen dertien miljoen bezoekers naar Orlando. We zijn dus gewend aan grote groepen mensen.”

Hood, moeder van drie kinderen, stelde zelfs geen moeite te hebben als er ook supporters zonder toegangskaarten naar haar stad komen. “Ook buiten het voetballen om is in Orlando voldoende te doen”, zei zij. De KNVB en het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) zijn niet blij met die aansporing. “Uit oogpunt van veiligheid hopen we natuurlijk dat zo min mogelijk supporters zonder kaartje naar Amerika gaan”, aldus Rob Siebelink van het CIV. “Hood heeft andere belangen. De toeristenindustrie wil gewoon zoveel mogelijk mensen in Orlando hebben.”

Hood was niet onder de indruk van de kritiek. Ze zei met behulp van een Nederlandse politie de zaken te kunnen regelen. De delegatie krijgt zelfs een vaste plek in het stadhuis. Hood beloofde speciaal voor de Nederlandse fans festiviteiten te zullen organiseren. Onduidelijk is hoeveel politiemensen Orlando zelf inzet om het legioen van voetbalsupporters op te vangen en te begeleiden. “Daar zeggen we niets over. Dat is onze zaak”, aldus Hood. Ze maakte bekend dat aan jongeren beneden de 21 jaar geen alcohol zal worden geschonken. In twijfelgevallen zal volgens Hood altijd om een identificatiebewijs worden gevraagd.

De KNVB is er overigens niet in geslaagd meer toegangskaarten voor de WK-wedstrijden te krijgen. De organisatie heeft de bond slechts toegezegd extra kaarten te zullen toewijzen indien andere landen ze terugsturen. De kans daarop is echter klein, want ook Marokko en België hebben geklaagd over te weinig kaarten. Alleen voor het duel van Nederland tegen Saoedi-Arabië komen wellicht nog een aantal toegangsbewijzen vrij.

De KNVB heeft voor de wedstrijden in Orlando tegen België en Marokko de beschikking over circa 4500 kaarten. Voor het duel tegen Saudi-Arabië in Washington zijn dat er ongeveer 1000 minder. Via de speciale WK-telefoonlijn van de KNVB zijn er circa 50.000 kaarten aangevraagd. Inmiddels heeft de notaris na loting bepaald welke supporters een kaartje krijgen toegewezen. Binnen tien dagen horen alle Oranje-fans die zich bij de KNVB hebben aangemeld of zij al dan niet tot de gelukkigen behoren.

Het CIV rekent erop dat Nederlanders ook via andere wegen aan kaarten zullen komen. “Wij schatten daarom in dat bij de wedstrijden in Orlando 15.000 Oranje-supporters op de tribune zitten en bij het duel in Washington tussen de 8.000 en 10.000”, aldus een woordvoerder.