Brusselse burgemeester heeft het nu definitief verbruid

BRUSSEL, 19 MAART. De dagen op het stadhuis van Brussel zijn geteld voor Michel Demaret. De schepenen hebben besloten om hem zijn bevoegdheden af te nemen en zelfs zijn eigen partij, de Franstalige PCS, ziet de 54-jarige Brusselse burgemeester het liefst zo snel mogelijk vertrekken.

Demaret, die de zwart/geel/rode burgemeesterssjerp altijd met zwier rond zijn dikke buik droeg, is nooit een onbesproken figuur geweest in de hoofdstad van België. Hij was 'buitenwipper' (uitsmijter) van een dancing, hij maakte zich jarenlang verdienstelijk als waterdrager voor de bekende politicus Paul Vanden Boeynants, en ook nadat hij vorig jaar tot het hoogste stedelijke ambt werd geroepen in Brussel door het overlijden van PS-burgemeester Bouhon, nam hij nooit een blad voor de mond.

Maar nu heeft hij het te bont gemaakt. In Le Soir Illustré haalde Demaret spottend uit naar onder andere de paus (“een man die niet weet hoe hij een condoom moet gebruiken”) en naar het gerecht in België. Hij betitelt rechters als belastingfraudeurs, “want alvorens magistraat te worden zijn ze advocaat geweest en de toestand is dat advocaten bijna geen inkomsten aangeven”.

Minister Wathelet van justitie, eveneens van de christen-democratische PSC, reageerde woedend. En PSC-voorzitter Gérard Deprez verklaarde Demaret eerder deze week tot persona non grata. Hij suggereerde zelfs dat Demaret zich als schepen van Stedebouw (met de bijnaam 'Monsieur 10 pourcent') schuldig had gemaakt aan onoirbare praktijken bij het uitbesteden van opdrachten. Maar de PSC wil het aan Demaret zelf overlaten om te vertrekken. Men rekent er op dat hij die stap maandag zal aankondigen.

Formeel heeft Demaret nog de verantwoordelijkheid over de politie in de gemeente Brussel. Die taak kan hem alleen worden afgenomen door minister Tobback van binnenlandse zaken. Tobback heeft al gezegd dat hij onderzoek doet naar mogelijk 'wangedrag' van Demaret. Maar Tobback wil wel zorgvuldig te werk gaan. Hij wil zich niet laten misbruiken om het geweten te zuiveren van diegenen die de “clowneske” Demaret als kandidaat burgemeester hebben gesteund, zo heeft hij laten weten.

    • Wim Brummelman