Blauw fabriekje

De Belgische banken zijn verhoudingsgewijs kleiner, minder winstgevend en vooral slechter gekapitaliseerd dan hun noordelijke tegenspelers.

Alle kans voor ABN Amro en ING om een nieuwe thuismarkt aan te boren. Dat staat namelijk nummer één op hun verlanglijstje. En er is in België nog wat te koop ook. Na de Algemene Spaar en Lijfrentekas waar de Nederlands-Belgische combinatie Fortis mee aan de haal ging, is het nu tijd voor de Belgische overheid het aandeel in de Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid NMKN te verzilveren: de Belgische economie is op een dieptepunt aangeland. 'Nederlanders bieden op NMKN (..) Overname past in ABN's strategie' jubelde De Standaard onder verwijzing naar woorden van ABN Amro-bestuurder Hazelhoff bij de presentatie van de cijfers vorige week. Hazelhoff praatte weliswaar helemaal niet over de NMKN maar noemde België wel. Maar Hazelhoff eiste ook een goede kredietportefeuille en het is de vraag of het met slechte cijfers kampende 'blauw fabriekje' daaraan voldoet. ABN Amro meldt dan ook dat er helemaal geen bod is gedaan, maar studeert nog wel. Misschien krijgen de Belgen toch nog gelijk. Wanneer er namelijk een bank zou zijn die aan al Hazelhoffs eisen voldoet, zou hij gisteren al verkocht zijn. (WvE)