Bank mag niet bouwen op stadsresten

AMSTERDAM, 19 MAART. De ABN-AMRO bank mag voorlopig niet bouwen op de Nieuwezijds-Kolk. De stadsarcheologische dienst krijgt meer tijd om onderzoek te doen naar de resten van wat zij voor het kasteel van de heren van Amstel houdt.

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft gisteren besloten de concept bouwaanvraag van de ABN-AMRO voor onbepaalde tijd aan te houden. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente desgevraagd gezegd.

“Er is een zenuw in de stad geraakt”, volgens raadslid B. Holvast (GroenLinks). Naar zijn mening is het stadsbestuur 'heel voorzichtig' met de vondst die stadsarcheoloog J. Baart een week geleden heeft gepresenteerd. Hij vond een 1,85 dikke fundering uit de dertiende eeuw, op de plaats waar een parkeergarage staat gepland in het ontwerp voor het complex van winkels, kantoren, huizen en een hotel.

De projectontwikkeling van ABN-AMRO is niet erg gelukkig met het uitstel. Direct bij de presentatie van de vondst van Baart zei projectleider E. ten Voorde al dat er wat hem betreft voldoende tijd was gegeven aan de archeologen. De projectleiding kon nog geen commentaar geven op het besluit van B en W. “Wij begrijpen dat ze even rustig willen nadenken”, aldus een woordvoerder. “Wij vinden het net zo belangrijk als iedereen wat er is gevonden. Maar wij staan klaar om met bouwen te beginnen.”

Volgens Baart is de directie van de bank enthousiaster over de vondst dan Ten Voorde. De directie denkt samen met de gemeente na over conservering van de muurresten.

De gemeenteraad is daar sterk voorstander van. E. de Jong (D66) is zelfs van mening dat de plaats aan de Kolk een toeristische terkpleister kan worden. “Het is en blijft een hoop stenen”, zei directeur J. Moreu van de VVV daarover, gisteren tijdens een debat over de toekomst van de vondst. “Het is niet het Colosseum. Het is niet wat wij een must-bestemming noemen.” Hij stelde voor de muurresten te integreren in een 'multimedia presentatie' van de geschiedenis van Amsterdam.