Van Morrison

Steve Turner: Van Morrison - Too Late To Stop Now. Uitg. Bloomsbury, 191 blz. Prijs ¢818.99 (geb.)

Al we zijn biograaf mogen geloven, beschouwt George Ivan Morrison (1945) het als zijn missie om zoveel mogelijk mensen te doordringen van muziek; want alleen muziek kan het bewustzijn veranderen en de mens openstellen voor de mystieke krachten van de religie. Sinds hij bekend werd als zanger van de groep Them heeft de 'Belfast Cowboy' Van Morrison meer dan dertig albums gemaakt, waarvan er enkele (Astral Weeks, Moondance) behoren tot de origineelste uit de geschiedenis van de popmuziek.

In Too Late To Stop Now - genoemd naar een live-plaat van Morrison - beschrijft Steve Turner hoe een saxofoonspelende glazenwasser uit Noord-Ierland zich ontwikkelde tot de populairste mysticus van de rock 'n' roll. Morrison wordt gelukkig niet alleen getekend als de doorsnee popster (grillig! moeilijk! perfectionistisch!), maar ook als de eclectische improvisator die met zijn muziek en frasering een enorme invloed heeft uitgeoefend op rockzangers als Bruce Springsteen, Elvis Costello en Bono van U2.

Een definitieve biografie is Too Late To Stop Now bepaald niet. De tekst is zakelijk en vrij van het populaire taalgebruik dat veel popboeken ontsiert, maar op het werk van Morrison wordt niet diep ingegaan. Zijn muzikale, mystieke en poëtische invloeden worden alleen aangestipt. De voornaamste verdienste van Turners boek is dan ook het prachtige illustratiemateriaal. De scherpe, merendeels weinig bekende (kleuren)foto's en de vele krantenknipsels en andere memorabilia maken Too Late Too Stop Now tot een biografie die geen Van Morrison-fan zal teleurstellen.

    • Pieter Steinz