United Biscuits saneert, Verkade buiten schot

LONDEN, 18 MAART. De Britse koekjes- en snacksfabrikant United Biscuits (UB) heeft besloten tot een ingrijpende sanering, waardoor een groot aantal arbeidsplaatsen verdwijnen. De reden voor de sanering is de groeiende concurrentie op de koekjesmarkt. Bij de Nederlandse dochteronderneming Verkade in Zaandam was vanmiddag nog niets bekend over de reorganisatieplannen het moederconcern UB. Het bedrijf gaat er daarom van uit dat de Britse beslissing geen gevolgen heeft voor Nederlandse werknemers. Dit heeft een woordvoerster van dit bedrijf vandaag laten weten.

In Europa vervallen bij United Biscuits vijfhonderd banen, waarvan driekwart in Groot-Brittannië. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten zal naar verwachting nog veel sterker verminderen. Hierover heeft de koekjesfabrikant nog geen cijfers gegeven. Het gaat in Amerika vooral om de slecht draaiende fabriek Keebler. Bij United Biscuits werken nu nog in totaal 35.600 mensen. Verkade heeft, inclusief de activiteiten in Frankrijk, ongeveer achthonderd werknemers in dienst.

United Biscuits heeft voor de kosten van de sanering een voorziening getroffen van 312 miljoen gulden. Daardoor daalde de winst voor belasting over 1993 met 28 procent naar 331 miljoen gulden. De omzet groeide met 4,8 procent naar 8,66 miljard gulden.(ANP)