Rellen in Frankrijk bij protest over jeugdloon

PARIJS, 18 MAART. Het nationale protest in Frankrijk tegen de plannen van de regering om een minimumjeugdloon in te voeren is gisteren in een tiental steden uitgelopen op gewelddadigheden. Tientallen demonstranten raakten gewond en de politie verrichtte honderden arrestaties.

In Parijs gingen naar schatting 35.000 mensen de straat op om te protesteren tegen de plannen van de regering-Balladur. Kern van het plan is het minimumloon met 20 procent te verlagen in ruil voor scholing en zo meer banen te scheppen voor jongeren. Het was de derde keer deze maand dat er in de Franse hoofdstad wordt gedemonstreerd tegen het plan. De vreedzame mars werd verstoord door gemaskerde jongeren die winkelruiten insloegen, stenen gooiden naar de politie, auto's omgooiden en persfotografen te lijf gingen. Bij de daarop volgende botsingen met de politie, die traangas inzette, raakten 32 politiemensen gewond. Over het aantal gewonden aan de zijde van de demonstranten is niets bekend. De ongeregeldheden duurden tot gisteravond laat. Minister van binnenlandse zaken Charles Pasqua sprak op een persconferentie van een “duizendtal zeer gewelddadige hooligans en delinquenten” die het protest verstoorden.

Ook elders in Frankrijk liep protest tegen de plannen van de regering uit op ongeregeldheden. In Nantes sneuvelden winkelruiten en wierpen demonstranten barricades op. Vijftien agenten en een onbekend aantal demonstranten raakten gewond. In Lyon moest de politie eveneens in actie komen tegen stenen gooiende jongeren. Hierbij raakten twee politiemensen gewond.

Ook in Bastia (Corsica), Toulouse, Lille, Bordeaux en Besançon waren grote aantallen jongeren op de been om hun woede te uiten over de plannen met het minimumjeugdloon.

Premier Balladur heeft tot nu toe geweigerd zij plannen te wijzigen. Eerder moest hij fors terrein prijsgeven aan stakende werknemers van Air France, boze vissers die en leerkrachten van openbare scholen die vonden dat privé-scholen financieel worden voorgetrokken. In een open brief aan de Franse jongeren liet Balladur weten dat hij hen zo nauw mogelijk wil betrekken bij de uitwerking van de plannen. In Frankrijk heeft een kwart van de jongeren geen werk. (AP)