Politie bewaakt na moorden zigeuners

EDE, 18 MAART. De politie in gemeenten met grote zigeunerpopulaties voeren dezer dagen verscherpte surveillances uit in de wijken waar de families wonen. Reden voor de extra waakzaamheid zijn twee onlangs gepleegde moorden op zigeuners uit Ede en Amsterdam, enkele schietpartijen in Ede en Nieuwegein en geruchten over meer bedreigingen en terreur, afkomstig uit de zigeunerwereld zelf. Tientallen families uit vooral Ede en Nieuwegein hebben hun huizen al met onbekende bestemming verlaten.

Zowel de Nederlandse politie als de zigeuners zelf betrachten de grootste terughoudendheid in mededelingen over de kwestie. Volgens verschillende politiekorpsen gaan onder zigeuners de wildste geruchten, maar weet niemand precies wat er aan de hand is. Organisaties van zigeuners verwijzen voor inlichtingen vooral naar de politie.

Het meest gehoorde gerucht is dat militairen uit voormalig Joegoslavië zich in de Nederlandse zigeunerwereld mengen en proberen via intimidatie geld en macht te verwerven. Volgens een anonieme bron, goed bekend in de Edese zigeneurwereld waar de grootste problemen spelen, gaat het echter om een afrekening op crimineel niveau. Daarbij zouden geen Joegoslavische ex-militairen betrokken zijn. Volgens de bron zouden twee criminele, op Europees niveau opererende zigeunerclans elkaar bestrijden.

Er zijn naar schatting in Nederland tussen de 4000 en 5000 zigeuners. In Nederland zijn de voornaamste zigeunervolken de Sinti en de Roma. De grootste groep (tussen de 2500 en 3500) vormen de Sinti, die ook wel Nederlandse zigeuners worden genoemd, omdat zij hier al heel lang verblijven. De Roma kwamen eind jaren zeventig uit voormalig Joegoslavië naar Nederland. In 1977 heeft de Nederlandse regering 450 Roma gelegaliseerd. Hun aantal wordt momenteel op ongeveer 750 geschat. Ze zijn na hun legalisering ondergebracht in elf opvanggemeenten, die daarvoor speciale fondsen van het Rijk kregen. De meeste Roma wonen 'geïntegreerd' in normale woonwijken.

De huidige problemen spelen vooral onder Roma. S. Nicolic van de Roma-organisatie het Romano Comité weet niet meer dan geruchten uit zijn kennissenkring dat “Joegoslavische mensen zigeunerfamilies onder dreiging van terreur geld vragen”. Nicolic: “De politie moet meer controleren.” Dat doen de korpsen in gemeenten met grote zigeunerpopulaties, al geven ze dat niet graag toe. “Gaat u ervan uit dat we extra oplettend zijn”, zegt een woordvoerder van het korps in Nieuwegein, waar afgelopen weekeinde twee schietpartijen plaats hadden, maar geen gewonden vielen. Daarna zijn enkele van de veertig daar wonende families met onbekende bestemming verdwenen.

In Ede zijn alle twintig zigeunerfamilies vertrokken. Eind vorige maand werd een lid van een van de families vermoord, net als zijn in Amsterdam wonende schoonzoon. Afgelopen weekeinde werd een woning in Ede beschoten. De Edese politie zegt niet te weten waarom de Roma uit de stad vertrokken zijn. Volgens de gemeente is het echter aannemelijk dat er een strijd tussen twee criminele bendes gaande is. Volgens een zegsman vormen de zigeuners in Ede zelf een crimineel probleem. De Edese politie wil daar geen mededelingen over doen.