Peter Pontiac

Peter Pontiac: 25 Years of Rock & Roll (The Pontiac Review # 5). Uitg. Oog en Blik/Het Raadsel, 74 blz. Prijs ƒ45,-

25 Years of Rock & Roll is het vijfde deel van 'The Pontiac Review', de autobiografie in 'strips & plaatjes & praatjes' van de Nederlandse tekenaar Peter Pontiac. Met zijn drukke, dikgelijnde en royaal beletterde stijl maakte Pontiac vanaf de jaren zeventig furore als illustrator van lp-hoezen, muziekbladen en illegale songbooks. Zijn tekeningen (van onder meer Neil Young, Lou Reed, Bryan Ferry en Pontiacs eigen favoriet Keith Richards) staan nu bij elkaar, in een buitenformaat boek dat zich laat bekijken als een Grande Parade van rocksterren uit de sixties en seventies.

Pontiacs stijl - zwaar beïnvloed door Amerikaanse undergroundtekenaars als Robert Crumb - lijkt het best tot zijn recht te komen in zwart-wit: de in schreeuwerige kleuren uitgevoerde karikaturen voor het tienerblad Muziek Express vormen het minst interessante gedeelte van 25 Years of Rock & Roll. Wat niet wegneemt dat een aantal van de kleurenillustraties behoort tot de hoogtepunten uit Pontiacs oeuvre: die van een morsig stel Rolling Stones bijvoorbeeld, gemaakt na de dood van Ian Stewart, of de glas-in-loodschildering van de altijd met hel en verdoemenis schermende Nick Cave.

Maar het sterkst zijn toch de felzwarte vignetten die Pontiac in de jaren zeventig maakte voor de omslagen van een serie stencilbundels met popteksten van Springsteen, Queen, Bowie, Zappa en vele anderen. Ze zijn gemaakt in dezelfde precieuze stijl die Pontiac vijftien jaar later zou hanteren in zijn illustraties bij de rubriek De Luchtgitaar in het Cultureel Supplement. Dat die recente illustraties alleen op postzegelformaat op de binnenkaft van 25 Years of Rock & Roll zijn afgebeeld, is dan ook doodzonde.

    • Pieter Steinz