Overleg Soedan in Kenia zonder resultaat

NAIROBI, 18 MAART. Afrikaans vredesoverleg op hoog niveau in de Keniase hoofdstad Nairobi over de voortgaande oorlog in Zuid-Soedan heeft gisteren geen onmiddellijk resultaat opgeleverd.

Vertegenwoordigers van alle strijdende partijen waren gisteren aanwezig in Nairobi maar er vonden geen rechtstreekse besprekingen plaats tussen de Soedanese president Omar el Beshir en John Garang en Riëk Machar, de leiders van het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA). De Soedanese president verliet Nairobi een dag eerder dan aanvankelijk was aangekondigd.

De Soedanese regering loopt het risico van een staatsgreep als de oorlog zich nog veel langer voortsleept, menen waarnemers. Daarom leek Beshir zich nu soepeler op te stellen en reisde hij naar Nairobi voor het vredesoverleg. In de afgelopen weken, toen het regeringsoffensief nog gunstig verliep, weigerde de Soedanese president hardnekkig om in Nairobi te komen overleggen.

De vredesconferentie werd voorgezeten door de Keniase president Daniel arap Moi, in aanwezigheid van de presidenten van Ethiopië en Oeganda. De Eritrese leider Issayas Aferworki kwam niet opdagen en zond zijn minister van buitenlandse zaken. Volgens bronnen op de conferentie verwacht Issayas weinig van dit vredesoverleg. Bovendien zou Issayas woedend zijn op zijn Soedanese collega, die hij er van beschuldigt Eritrea te willen destabiliseren.

De conferentie besloot het vredesoverleg de komende dagen op ambtelijk niveau voort te zetten. Het SPLA eist zelfbeschikking voor Zuid-Soedan, de Soedanese regering wijst afscheiding van het zuiden, waar aanhangers van traditionele godsdiensten en christenen leven, van de hand.